Privatøkonomi

Prisen på brugte biler stiger rekordmeget

Manglen på mikrochip har sat en kæp i hjulet på produktionen af nye biler verden over. Det betyder, at priserne på brugte biler stiger mere end nogensinde før.

Priserne på brugte biler er steget som aldrig før gennem det seneste år. Arkivfoto: Daniel Hjorth
FDM

Det er tomme parkeringsplader overalt hos landets brugtbilsforhandlere. Markedet for brugte biler er overophedet, og det falder ikke ud til købernes fordel.

Priserne på brugte biler steg med 3 pct. i september alene, hvilket er den højeste stigning på brugtbilsmarkedet nogensinde.

Det skriver DR.

Generelt er brugte biler blevet dyrere i løbet af det seneste år i takt med, at efterspørgslen er steget, og udbuddet faldet.

»Markedet er overophedet. Der er simpelthen så stor efterspørgsel på brugte biler. Når man kombinerer det med, at udbuddet er faldende, så ser vi de massivt stigende priser,« forklarer Ilyas Dogru, forbrugerøkonom hos FDM, til mediet.

Ifølge tallene, som Bilbasen har udtrukket for DR, er en bil som Volkswagen Up eksempelvis på et år steget i brugtpris fra omkring 65.000-68.000 kr. til 82.000-85.000 kr., mens en brugt Skoda Octavia brager igennem med en pris, der hopper fra 200.000 kr. til 260.000 kr. på et enkelt år.

Årsagen til den store efterspørgsel på brugte biler lige nu kan - ifølge DR - skyldes den lange leveringstid, der er på nye biler.

»Vi ser nogle sideeffekter af coronanedlukningerne, hvor der har været stor efterspørgsel efter mikrochips og diverse komponenter, og så har der været leveringsproblemer og havnenedlukninger,« siger Ilyas Dogru til DR.

I løbet af den seneste måned har flere bilproducenter kunne berette om, hvor kritisk manglen på mikrochips lige nu er for bilbranchen.

Bl.a. Skoda kunne berette om, at man havde set sig nødsaget til at sætte produktionen af nye biler på pause i to uger.

»Manglen på mikrochips har også for alvor ramt produktionen i Danmark. Blandt vores medlemmer er det 75 pct. af dem der bruger mikrochips, som også akut står og mangler dem. Problemet er blot blevet større hen over sommeren,« har Allan Sørensen, cheføkonom i Danske Industri, tidligere understreget i en kommentar om manglen.

Læs også