Serier

Topchef advarer: Energichok kan føre til social uro i hele verden

Chefen for den store investor Blackstone er bekymret for, at høje energipriser kan føre til folkelige protester.

Storm i energipriserne
Stephen Schwarzman er øverste chef for den store amerikanske investor Blackstone. Foto: AP Photo/Markus Schreiber. Employees update fuel prices at a gas station of Brazilian oil company Petrobras in Rio de Janeiro, Brazil, October 26, 2021. REUTERS/Ricardo Moraes

Topchefen for den amerikanske investor Blackstone advarer om, at de løbske energipriser kan føre til social uro.

I et interview med CNN påpeger Stephen Schwarzman, at prisstigningerne kan skabe stor vrede i befolkningen.

Du kommer til at få nogle meget utilfredse mennesker verden over

Stephen Schwartzmann, CEO, Blackstone

»Du kommer til at få nogle meget utilfredse mennesker verden over, særligt i udviklingslandene men også i den udviklede del af verden,« siger han til CNN.

Blackstone er en vægtig spiller på finansmarkederne og har næsten 650 mia. dollars under forvaltning.

Ifølge Stephen Schwarzman kan en del af de seneste prisstigninger på olie, gas og elektricitet forklares med den grønne omstilling.

Han påpeger, at mange investorer har vendt ryggen til olieselskaberne, som har fået sværere ved at låne penge. Men verden har stadig brug for fossile brændstoffer. Derfor er der opstået et mismatch mellem udbud og efterspørgsel, som presser olieprisen op, siger han.

Stephen Schwarzmans analyse får opbakning af en af de helt tunge drenge i finansverdenen, Larry Fink.

Fink er topchef i investeringsselskabet Blackrock, som forvalter ca. 9.500 mia. dollars og er kendt som verdens største investor.

»Kortsigtede miljøpolitikker, som sigter mod at begrænse udbuddet af fossile brændstoffer har skabt en energiinflation, og vi kommer til at leve med det i en del tid,« siger han til CNN.

I toppen af oliebranchen er man også bekymret for, at olieprisen kan stikke af, fordi der bliver investeret for lidt.

Patrick Pouyanné, topchef for den franske koncern Total Energies, mener at det vil skabe vanskeligheder for verdensøkonomien, hvis selskaberne holder med at lede efter olie.

»Selv i de udviklede lande vil det være et stort problem,« siger han ifølge Business Insider.

Olieprisen er for nyligt kravlet over 85 dollars. Bank of America vurderer overfor Business Insider, at prisen kan stige til over 100 dollars om et år. Olieprisen toppede i juli 2008, da en tønde kostede næsten 150 dollars.

Læs også
Top job