Privatøkonomi

Boligkøbere fortrænger nye skatteregler: Her kan det blive dyrt

Selv om der er lidt over to år til nye skatteregler træder i kraft, er købere af dyre boliger nødt til at forholde sig til dem nu.

Artiklens øverste billede
Især unge søger lejligheder i de store byer. Men de skal være opmærksomme på nye skatteregler.

Langt de fleste boligkøbere fortrænger i høj grad de nye boligskatteregler. Det kan blive kostbart for dem, der køber i de store byer, advarer ejendomsmæglere og økonomer.

»Boligskattereformen er ikke et stort issue heller ikke for købere i København, Frederiksberg og Aarhus, hvor reformen vil få stor betydning, fordi grundværdierne forventes opskrevet en del,« siger kommunikationschef for EDC-kæden Jan Nordmann.

Reformen, der træder i kraft i 2024, har ingen konsekvenser for købelysten, konstaterer Lone Bøegh Henriksen, der er indehaver af 11 Home-butikker i og omkring København.

»Det er ikke vores generelle oplevelse, at de kommende vurderinger p.t. har betydning for prisen eller interessen for boligen,« siger Lone Bøegh Henriksen.

Hendes butikker ligger i de områder, der vil blive relativt hårdt ramt af den nye reform.

»Vi kan godt mærke, at boligskat begynder at fylde noget for køberne rundt om København nu. Flere og flere har fokus på, at det betyder noget for deres privatøkonomi, men de færreste ved ikke meget mere, end at vurderingerne kommer til at stige,« konstaterer Home-mægleren.

Hos Realmæglerne viser ca. en tredjedel af køberne interesse eller bekymring for boligskatten. Samme billede ses hos Home.

De dyreste boliger bliver hårdest ramt af reformen, og de ligger typisk i og omkring København og til dels i Aarhus. Især projektbyggeri er der stor usikkerhed omkring. I resten af landet betyder skatteændringerne minimalt.

Ved første øjekast får boligskattereformen ikke betydning for dem, der køber, inden den træder i kraft den 1. januar 2024. De vil ligesom eksisterende boligejere være omfattet af de gamle regler, mens de bliver boende.

Til gengæld kommer købere efter 2024 til at betale boligskatter efter de nye regler. De vil primært ramme de dyreste boliger, og for dem er grundværdien en kæmpe joker.

At fortrænge de nye skatteregler er en fejl, mener Nykredits chefanalytiker, Mira Lie Nielsen.

»Måske kan det virke lidt fjernt, når man står der i drømmelejligheden og er klar til at flytte ind. Men køber du en lejlighed nu, er der stor sandsynlighed for, at du flytter fra den om en håndfuld år, og på det tidspunkt vil de nye boligskatteregler være trådt i kraft,« siger Mira Lie Nielsen.

En køber efter 2024 vil være nødt til at kræve en rabat på boligen, da skattebyrden bliver langt højere. Det kan presse priserne ned. Jo tættere man kommer på 2024, desto mere opmærksom skal køberne være på det og selv kræve rabat.

I salgsopstillingerne nævnes den nye boligskattereform i et afsnit. Her står der bl.a.:

»Det nye boligskattesystem kan have indflydelse på købers fremtidige skattebetaling, og køber opfordres til at søge egen rådgivning herom.«

Opfordringen til at søge rådgivning er stærkt relevant, mener Nordea Kredits chefanalytiker, Lise Nytoft Bergmann.

»Særligt på ejerlejlighedsmarkedet i København og Aarhus bør køberne sætte sig ind i reformen. Der kan være tale om mange penge, hvis priserne falder, med mindre man har i sinde at blive boende i sin nyindkøbte ejerlejlighed i mange år frem,« fastslår Lise Nytoft Bergmann.

Boligskattereformen er kompliceret stof. Derfor er det brandærgerligt, at vurderingerne sendes ud så sent.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker, Nordea Kredit

Formålet med reformen er at gøre vurderingerne langt mere realistiske. 7 af 10 boligejere forventes ikke at opleve skattestigninger, men i de store byer er det anderledes. Ikke mindst grundværdierne er nu alt, alt for lave i forhold til den reelle værdi, og det er den helt store joker.

Vurderingen vil tage udgangspunkt i den reelle salgsværdi minus 20 pct.

»Boligskattereformen er kompliceret stof. Derfor er det brandærgerligt, at vurderingerne sendes ud så sent, at boligejere og købere får meget dårlig tid til at indrette sig på dem,« mener Lise Nytoft Bergmann.

»I værste fald risikerer nogle at få en kedelig overraskelse, når vi i 2024 får vished for, hvordan markedet reagerer på den nye beskatningsmetode,« siger hun.

I år ventes der at blive sendt blot 50.000 vurderinger ud. Mange af de mest komplicerede boliger – eksempelvis ejerlejligheder – bliver først vurderet, efter at reformen er trådt i kraft.

Cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig kan ikke udelukke, at mange tror på yderligere forsinkelser af reformen.

»Der er et stykke vej til 2024, og det er en relativt kompliceret proces, som mange nok har svært ved at gennemskue – særligt i fravær af nye vurderinger at støtte sig til,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Reformen skulle være trådt i kraft i 2021, men er blevet udskudt i tre år.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.