Privatøkonomi

Bølge af nye pensionsregler rammer i 2022: Sådan påvirker de dig

Stigende efterløns- og pensionsalder er blot to elementer af mange ændringer næste år.

Artiklens øverste billede
Der sker mange ændringer i pensionsreglerne i 2022. Nogle af dem kræver grundige overvejelser og beregninger. Arkivfoto: Morten Lau-Nielsen

2022 bliver et år med mange ændringer på pensionsområdet. Samtidig bliver det året, hvor Pensionskommissionen kommer med sine anbefalinger til fremtiden.

I modsætning til tidligere sker de største ændringer ikke for de private pensioner, men for de pensioner, vi modtager fra det offentlige. Meget sker automatisk, men i visse tilfælde er det vigtigt at reagere selv. Ellers går vi glip af flere fordele.

Pensionsselskabet Danica har for Finans analyseret de mange ændringer og konsekvenserne af dem.

Unge

Også unge bør forholde sig til ændringer. På grund af det ekstremt lave renteniveau vil forudsætningerne for fremtidens afkast ændre sig radikalt.

Det vil få konsekvenser for, hvordan pensionsopsparingen vil vokse. Det har ikke betydning for den opsparing, du allerede har. Den er påvirket af det afkast, der faktisk er opnået.

I den sammenhæng hører det med, at 2021 har været et usædvanligt godt år for mange med pensionsopsparinger.

»Du bør dog stadig tjekke, om din opsparing stadig matcher dit behov som pensionist, eller om du skal spare mere eller mindre op,« fastslår Danicas cheføkonom Mads Moberg Reumert.

Den obligatoriske pensionsopsparing for danskere på overførselsindkomst stiger igen med 0,3 pct.-point. til 0,9 pct. i 2022. Den opsparing er sammen med den øvrige opsparing og folkepensionen med til at give en bedre indkomst i pensionslivet.

Ældre

Folkepensionsalderen stiger næste år fra 66½ til 67 år. Med andre ord er der ikke nogen nye danskere, der opnår folkepensionsalderen i 1. halvår af 2022. De første nye dukker først op 1. juli.

Du får nogle flere muligheder for at stoppe med at arbejde før folkepensionsalderen og få offentlige ydelser.

I 2022 overgår de første til den nye ydelse ved tidlig pension - også kendt som Arne-pensionen. Den giver mulighed for i højere grad at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Første udbetaling af Arne-pension kan tidligst ske 1. januar 2022.

Før du siger ja til Arne-pensionen, skal det regnes igennem, om det kan betale sig i forhold til seniorpension og efterløn.

Folkepensionisten

Det er relativt begrænset, hvad der sker af nyt for dem, som allerede har opnået folkepensionsalderen.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der de senere år er indført forskellige ordninger, som giver kontante præmier, hvis man fortsætter med at arbejde efter folkepensionsalderen.

Den skattefrie seniorpræmie udgør 43.697 kr. for første års arbejde og 26.010 kr. for andet års arbejde. Regeringen har foreslået at forhøje beløbene til henholdsvis 65.000 og 35.000 kr. Men det er endnu ikke vedtaget.

Derudover har regeringen foreslået, at folkepensionen og førtidspensionen ikke længere skal nedsættes, hvis ægtefællen eller samleveren fortsat arbejder. Heller ikke dette er aftalt endnu.

Hvis ægtefællen eller samleveren har haft coronarelateret merarbejde, sker der i 2020 og 2021 ikke modregning i folkepension og førtidspensionen på grund af den ekstra indtægt.

Det er pensionistens eget ansvar at indberette det til skattemyndighederne, og den indberetning kan for arbejde i 2020 ske fra og med 27. april 2021. For arbejde i 2021 kan indberetningen ske fra 1. januar 2022.

I forbindelse med Finanslovsaftalen for 2022 forlænges ordningen til også at omfatte 2022.

Efterlønnen

Der er grund til at overveje, om efterløn stadig er en god mulighed. Arne-pensionen udbetales i de samme år, som du kan få efterløn.

Alle under 30 år, skal overveje, om de i det hele taget vil starte med at betale efterlønsbidrag.

Du skal overveje, om du vil hæve dine efterlønsbidrag og få dem udbetalt skattefrit. Denne mulighed gælder kun i 1. halvår 2022.

Efterlønsalderen stiger 1. januar fra 63 til 63½ år. Det betyder, at ingen når efterlønsalderen i første halvår af 2022. For dem som opnår efterlønsalderen i 2022 er efterlønsperioden kortere end tidligere og udgør op til 3,5 år. Efterlønsalderen sættes yderligere op i 2023, og perioden med efterløn afkortes yderligere til 3 år.

Hvis du er gået på efterløn i 2021, skal du skal undersøge, om det er en bedre forretning at vælge Arne-pensionen, hvis du har ret til den altså. Har du det, er der adgang til et tillæg til den ydelse, du ellers vil modtage ved tidlig pension.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.