Privatøkonomi

Verdenshistoriens billigste boliglån holder skansen, men...

De seneste måneders rentestigninger kan nu for alvor mærkes på lån med kortere løbetid end 30 år.

Historisk set er boliglån stadig billige, men renterne har nu haft pil opad længe. Arkivfoto: Emil Agerskov

Verdenshistoriens billigste boliglån med fast rente holder skansen trods den seneste tids rentespring.

Men! De øvrige lån med en løbetid under 30 år er ramt mærkbart.

Kursen på det 10-årige -0,5 pct.-lån ligger stabilt omkring 95. Derfor er det stadig attraktivt, mener Mikkel Høegh, der er afdelingsdirektør for Jyske Realkredit.

»Interessen er aftaget noget på grund af kursen. I min optik er det et fantastisk lån trods kursen, hvis man holder til udløb,« siger Mikkel Høegh.

I det nuværende rentemiljø er -0,5-lånet bedre end et F3-lån. Renten er sikker i 10 år, og man får høvlet af gælden.

»What’s not to like? Eneste minus er, at det kræver likviditet at høvle så meget af gælden, siger Mikkel Høegh.

Kursen på det 10-årige lån med negativ rente er ikke ret meget lavere end det tilsvarende 0 pct.-lån, der ligger omkring kurs 96.

Men lån med kort løbetid er også ramt af rentestigningerne. Det 20-årige 1,5 pct.-lån er på banen igen. På et tidspunkt var renten på det lån 0 pct.

Det 15-årige 0,5 pct.-lån ligger også til at blive udskiftet med et 1 pct.-lån.

Lånene med kortere løbetid er blevet langt mere populære de senere år. Mest populær er det 20-årige lån, men det 10-årige lån med negativ rente var lidt af et gennembrud. Lånet er i høj grad blevet brugt til boligforbedringer og som billån.

Det er ikke overraskende, at lån med kortere løbetid er sluppet billigere gennem de seneste ugers kursnedtur end 30-årige lån. Jo længere løbetiden er, desto mere kursfølsom er obligationen bag. Det mest kursfølsomme lån i øjeblikket er 1 pct.-lånet med 30 års afdragsfrihed.

Jyske Realkredit var først med lånet for ca. to år siden. Det vakte opsigt over det meste af verden, da det var det første lån nogensinde med negativ fast rente.

Læs også
Top job