Privatøkonomi

Sådan kan du komme tidligere på pension

Den relativt nye ideologi FIRE spreder sig lige nu som en steppebrand. Målet er at blive økonomisk uafhængig så hurtigt som muligt og at gå på pension længe før alle andre.

Der skal lægges mange penge til side, hvis man skal gøre sig nogen forhåbninger om at tage tidligt på pension. Foto: Thoma Borberg 

Opskriften på tidlig pension er egentlig enklere end man tror - og kræver ikke en direktørløn.

Til gengæld skal du være klar på at smide størstedelen af din løn ind på opsparingskontoen hver eneste måned. Men det kan lade sig gøre med de rigtige værktøjer.

Det skriver CNN.

Konceptet, der skal sende folk tidligere på pension, er døbt FIRE. Financial Independence Retire Early.

Det betyder kort fortalt, at man lever under evne. Altså bruger markant færre penge end man tjener. Faktisk skal ens forbrug være så lavt, at man kan lægge mellem 50 pct og 75 pct. af sin løn til side.

»Mentaliteten bag bevægelsen er, at man stræber efter at leve et liv på sine egne præmisser og at slippe ud af det hamsterhjul, hvor man er afhængig af sin arbejdsgiver,« siger Danielle R. Harrison, stifter af Harrison Financial Planning.

Og det er ganske simpelt.

Først skal man finde ud af, hvor mange penge, man bruger om året - eksklusiv opsparing og skat.

Herefter skal man regne ud, hvor stor en opsparing, man har behov for, for at kunne dække sine udgifter uden indkomst. Ifølge mediet kan pensionister bruge ca. 4 pct. af deres opsparing om året uden at løbe tør for penge.

Og herfra er det egentlig bare at regne ud, hvor meget man skal spare op om måneden for at være økonomisk uafhængig på et givent tidspunkt.

Men det kan naturligvis ikke lade sig gøre uden at skulle gå på kompromis med nogle af de udgifter, man allerede har.

»De, der gerne vil tidligt på pension, er nødt til at udvide kløften mellem, hvad de tjener og hvad de forbruger,« understreger Danielle R. Harrison.

Det kan gøres ved enten at skære alle unødvendige udgifter, som f.eks. rejser, tøjkøb og restaurantture fra eller ved at øge sin indkomst. Sidstnævnte er også døbt ”Fat FIRE” og her tager det som regel længere tid, før man når sit mål.

Læs også
Top job