Privatøkonomi

ATP forhøjer danskernes pensioner med det største beløb nogensinde

Pensionsgiganten ATP har fået kritik for, at pensionen, som selskabet forvalter på vegne af 5,2 mio. danskere, ikke følger med inflationen. Nu opskrives danskernes pensioner med over 30 mia. kr., og dermed er ATP-opsparingen det samme værd nu som for 10 år siden.

Artiklens øverste billede
Adm. direktør i ATP Bo Foged sender nu godt 30 mia. kr. til danske ATP-opsparere efter en række år med gode investeringsafkast. Dermed er ATP-opsparingen det samme værd nu som for 10 år siden. Arkivfoto.

Efter tre gode investeringsår på stribe forhøjer ATP pensionen for alle medlemmer med i alt 30,4 mia. kr. Det sker ved, at de enkelte medlemmers garanterede livslange pension forhøjes med 4 pct.

»Det er en historisk høj opskrivning af pensionen, som vi er meget glade for at kunne foretage. Vi tager pengene fra vores reserver og propper dem billedligt talt i hånden på hver eneste medlem, så de nu er sikre på at få flere penge. Vi er især glade for at kunne give alle medlemmer mere i pension, så også de unges ATP vokser,« siger Bo Foged, adm. direktør i ATP.

For en 66-årig folkepensionist med fuld ATP-pension på 25.200 kr. om året vokser pensionen dermed med ca. 1.000 kr. årligt. Og da udbetalingen er garanteret, svarer det til ca. 20.000 kr. i resten af den forventede levetid.

Det kan synes som lidt for opspareren med flere millioner kroner opsparet i arbejdsmarkedspension. Men 40 pct. af de nuværende pensionister – ca. 400.000 – har i dag ikke andet at leve af end folkepensionen og ATP.

Flere eksperter har ellers kritiseret ATP’s nuværende forretningsmodel, fordi danskernes pension løbende udhules. Det skyldes bl.a., at det obligatoriske ATP-bidrag er et fast kronebeløb, som ikke stiger i takt med løn- og prisudviklingen. Samtidig skal der bruges store reserver på at sikre enorme pensionsgarantier.

Tre år med meget høje investeringsafkast betyder dog, at reserverne nu er så tilstrækkeligt store, at ATP kan bruge et stort milliardbeløb på at forhøje pensionerne.

»Nu må vi se, hvad der sker med inflationen resten af året. Men ser vi på det i dag, lukker forhøjelsen på 4 pct. stort set inflationsgabet tilbage til 2017, hvor vi sidst forhøjede pensionerne. Dermed er der ikke noget væsentligt inflationsgab for de seneste 10 år,« pointerer Bo Foged.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation og medlem af ATP’s bestyrelse Lizette Risgaard glæder sig på lønmodtagerne vegne.

»Jeg er meget glad for, at lønmodtagerne i år kan få bonus for deres opsparing i ATP. Vi er i ATP’s bestyrelse meget tilfredse med, at ATP har investeret så godt, at reserverne nu er så solide, at der er mulighed for en pæn bonus til lønmodtagerne,« siger Lizette Risgaard.

Professor Jesper Rangvid fra CBS har været blandt de skarpeste kritikere af udhulingen af ATP-pensionen. Han understreger, at der er grund til at glæde sig over 30 mia. kr., men han advarer om konsekvenserne for ATP af, at inflationen nu er stigende.

»Det er selvfølgelig dejligt, men det ændrer ikke ved den grundlæggende problemstilling. Når bidraget ikke justeres løbende, er ATP nødt til at tage større risici for at lukke inflationsgabet. Det er gået godt siden finanskrisen, men nu buldrer inflationen derudad, og det kan få centralbankerne til at træde på bremsen med konsekvenser for finansmarkederne,« siger Jesper Rangvid.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.