Privatøkonomi

Fuld fart på aktietilbagekøb og udbytter: Virksomheder sender rekordstore beløb tilbage til aktionærerne

En kombination af store overskud og en solid økonomisk genopretning har sparket en bølge af udbytter og aktietilbagekøb i både Europa og USA i gang.

Mange virksomheder sender i disse dage penge tilbage til deres aktionærer. A.P. Møller-Mærsk er en af dem som vil sende flest tilbage de kommende år. Foto: Thomas Borberg

Bølgen af aktietilbagekøb og udbytter er på rekordkurs i år. Det er med til at løfte markederne, og understøtter i særlig grad kurserne på de stærkeste og mest profitable selskaber.

»Virksomhederne har sparet op under coronakrisen. Nu letter tågerne, og så begynder de at sende nogle af de penge tilbage til aktionærerne,« siger Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea.

Aktietilbagekøb i de amerikanske selskaber i S&P 500 indekset lå i 2018 og 2019 på henholdsvis 806 mia. dollars og 728 mia. dollars.

Sidste år aflyste mange selskaber verden over udbytter og aktietilbagekøb for at have penge til at klare sig gennem pandemien. Det fik tilbagekøbene til at falde til 520 mia. dollars.

Men i takt med at genopretningen tager til og efter en række stærke regnskaber hos især globale virksomheder, så fosser pengene nu tilbage til aktionærerne i 2021.

Selskaberne i S&P 500 havde ifølge amerikanske Goldman Sachs allerede annonceret aktietilbagekøb for over 870 mia. dollars ved afslutningen på tredje kvartal i år.

Ligeledes var selskabernes udbyttebetalinger for året rekordhøje allerede i tredje kvartal, ifølge Nordea.

Aktietilbagekøb
  • Virksomhederne køber egne aktier på børsen og annullerer dem
  • Pengene kan så ikke investeres i projekter i virksomheden
  • Man fjerner dog opsparet kapital, så det lave renteniveau ikke udvander virksomhedens samlede forrentning af egenkapitalen
  • Det øger også den fremadrettede indtjening per aktie, da antallet af aktier reduceres
  • Det har dog ingen effekt på den samlede driftsindtjening
  • Opkøb af egne aktier løfter efterspørgslen på børsen og ved længerevarende opkøb også selskabets aktiekurs
Kilde: Formuepleje

Den samme tendens udspiller sig herhjemme.

Flere af de store virksomheder som Novo Nordisk, Ørsted og A.P. Møller-Mærsk har således valgt at øge sine udbyttebetalinger og aktietilbagekøb.

F.eks. mere end fordoblede Mærsk forleden udbyttet i forhold til sidste år. Selskabet vil også udvide sit aktietilbagekøbsprogram med omtrent 31 mia. kr. – i alt sendes der 150 mia. kr. tilbage frem mod 2025.

»Vi er i en god position, hvor vi både har råd til at investere i varehuse, klimaneutrale skibe mm., og så kan vi derudover udbetale en hel del kontanter til vores aktionærer, og det er det, vi gør,« sagde Søren Skou, adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk, i forbindelse med selskabets kvartalsregnskab forleden.

Nordea annoncerede i sidste måned et ekstra aktietilbagekøbsprogram på op til 15 mia. kr., mens Novo Nordisk lagde 2 mia. kr. til sit program, så det nåede op på 20 mia. kr.

Fraregner man banker har de børsnoterede virksomheder herhjemme ifølge Nationalbanken allerede udbetalt udbytter og tilbagekøbt aktier for 88,5 mia. kr. ved udgangen af september.

Det er mere end i hele rekordåret 2019, hvor der blev sendt 86,6 mia. kr. tilbage til aktionærerne.

Udbytter og aktietilbagekøb gavner et selskabs aktiekurs, så længe det ikke hæmmer virksomhedens evne til at investere i lukrative projekter, vurderer Otto Friedrichsen, partner og aktiechef hos forvalteren Formuepleje.

Derfor belønnes de stærkeste og mest veldrevne selskaber også for sende penge tilbage til sine aktionærer, mens svagere selskaber ofte ingen gevinst får på kursen på den lidt længere bane, vurderer han.

»Selskaber, som ikke har den styrke, men som laver tilbagekøb, dem skal man være påpasselig overfor. Det er ikke en holdbar løsning,« siger Otto Friedrichsen.

Læs også
Top job