Investorer sidder tungt på boligmarkedet i København trods "Blackstone-indgrebet"

De professionelle ejendomsinvestorer ser fortsat positivt på fremtiden.

Priserne på andelsboliger og udlejningsejendomme har været under pres efter indgreb sidste år. Men det skræmmer ikke professionelle investorer væk - tværtimod. Arkivfoto: Daniel Hjorth

Lysten til at købe lejeboliger i København er tårnhøj trods det såkaldte Blackstone-indgreb sidste år. Indgrebet skulle forebygge spekulation i udlejningsejendomme.

Men det har ikke skræmt de professionelle købere væk, viser en ny analyse fra Realkredit Danmark.

Hver femte lejebolig i København er ejet af et A/S, I/S og eller ApS - altså forskellige selskabskonstruktioner.

½

Fra 2011 til 2020 er den samlede bestand af boliger i København vokset fra 22,9 til 26,2 mio. kvm. Lejelejlighederne har stået for den største stigning med en fremgang på i alt 1,2 mio. kvm siden 2011, skarpt forfulgt af almene boliger og andelsboliger.

Det gør udlejningsejendomme til en klar vinder i forhold til andre ejendomstyper. Meget tyder på, at den udvikling fortsætter, mener chefanalytiker i Realkredit Danmark Mark Maack Gibson.

8 ud af 10 investorer ser udlejningsejendomme som en potentiel investering i 2021.

»Det er interessant, fordi det viser, at andre faktorer overtrumfer de negative effekter knyttet til indgrebet mod kortsigtede investeringer i ældre private udlejningsboliger med moderniseringspotentiale, også kendt som Blackstone-indgrebet,« konstaterer Mark Maack Gibson.

Indgrebet er opkaldt efter kapitalfonden, Blackstone, der de senere år har spillet en meget aktiv rolle på det københavnske boligmarked. Forretningsmodellen er at opkøbe ældre ejendomme, modernisere dem og derefter opkræve en høj husleje.

Der er flere elementer i indgrebet, men det mest markante er det såkaldte ”spekulantstop”, der betyder, at en køber af en ejendom ikke kan hæve huslejen de første fem år, efter at der er lavet en gennemgribende renovering.

Ifølge Danmarks Statistik har indgrebet betydet, at værdien af udlejningsejendomme er faldet med 7 pct.

Heller ikke prisfald kan stoppe investeringslysten, den er i den grad stadig til stede, viser analysen.

»En afgørende forudsætning er, at investorerne ser boligejendomme som en attraktiv investering. Lytter man til investorerne, er det fortsat en attraktiv investeringscase i 2021,« siger Mark Maack Gibson og henviser til en analyse, som EDC Erhverv har foretaget.

Den viste, at 8 ud af 10 investorer ser boligudlejning som en potentiel investering i år.

Læs også
Top job