Privatøkonomi

Mange lavtlønnede har ringe gevinst ved at udskyde pensionen

Modregningen betyder, at der ikke bliver meget mere at leve for som gammel, selv om man arbejder to år efter folkepensionsalderen.

Artiklens øverste billede
Er man ufaglært og lavtlønnet, er det ikke altid en god idé at arbejde senere end til sin folkepensionsdag. Foto: Arkiv

For mange lavtlønnede er der kun en ringe gevinst ved at blive længe på arbejdsmarkedet. Det skyldes den voldsomme modregning, hvor ekstra indkomst fører til lavere tillæg til folkepensionen, en mindre ældrecheck og mindre i varmehjælp.

»For de lavtlønnede gør det ikke nogen forskel for økonomien som pensionister, om de vælger at gå, når de er i starten af 60’erne eller vælger at blive. Det er en gruppe, der mangler klare økonomiske incitamenter til at blive og tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet, hvis de kan,« siger Vellivs adm. direktør Steen Michael Erichsen.

Velliv har for Finans beregnet indtægten som pensionist for en enlig 55-årig med en månedsløn på knap 21.000 kr. før skat og en rateopsparing på 750.000 kr. Hans gevinst ved at blive to år længere på arbejdsmarkedet, til han er 70 år er efter skat på ca. 542 kr. om måneden. Det på trods af, at der er betalt pensionsbidrag i de to ekstra arbejdsår, trods en højere folkepension og på trods af, at pensionen nu udbetales over 16 år frem for 18 år.

Gevinsten ved at gå fra arbejde til folkepension er i eksemplet stor. Hvis pensionisten i regneeksemplet går, straks han bliver folkepensionist som 68-årig, vil hans indkomst efter skat stige fra 161.000 kr. om året til ca. 189.000 kr. om året.

Underdirektør Karina Ransby, Forsikring & Pension, har ikke forholdt sig til Vellivs eksempel, men, siger hun, pensionssystemet er blevet svært gennemskueligt efter lappeløsning på lappeløsning.

»Pensionssystemet er blevet så komplekst, at det kan være svært at vurdere, om det kan betale sig at arbejde efter folkepensionsalderen, selv om man er frisk nok. Det skyldes bl.a. modregningsreglerne, som straffer den, der gør en ekstra indsats,« siger Karina Ransby.

Regeringen har i et udspil i september 2021 lagt op til en højere seniorpræmie for den, der arbejder efter folkepensionsalderen og til at fjerne modregning for partnerens arbejdsindkomst.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.