Privatøkonomi

Her er boliglånene, der kan omlægges: Et af dem vil overraske

Lodrette konverteringer er blevet populære, men de er ikke for alle.

Boligejere, der har lån med fast rente, har igen muligheder for at lægge om. Arkivfoto: Michael Hansen Foto: Michael Hansen

Boligejere vælger 20-årige lån for at høvle gæld af hurtigere - ikke for at få en omlægningsgevinst. Det kan de nu.

Kursfaldet den seneste tid har gjort flere obligationer konverteringsmodne. Det er ikke kun de 30-årige lån, men også det 20-årige 0 pct. lån.

Kursen på det ligger tæt på 90. Det vil sige, at man kan skære knap 90.000 kr. af et lån på 1 mio., hvis man omlægger det. Det kan man gøre til et 20-årigt 1,5 pct.-lån, der aktuelt ligger i kurs 100.

Kursfølsomheden ved de 20-årige lån overrasker mange. Men den ligger omkring 7-8, hvis renten stiger 1 pct.-point. Den kursfølsomhed er en ekstra bonus for de boligejere, der vælger lånet.

At gå fra et lån med lavere til et med højere rente kaldes lodret konvertering. Den øvelse er spekulativ. For godt nok skærer man en luns af restgælden, alene fordi man vælger et lån med en højere rente, men for at regnestykket skal gå helt op, kræves, at renten falder igen.

I realkreditinstitutterne opfordrer man altid sine kunder til at få regnet konsekvenserne grundigt igennem, inden beslutningen om en lodret konvertering tages.

Kursfølsomheden er størst ved lån med afdragsfrihed - allerstørst ved 30 års afdragsfrihed. Den type lån er blevet populære specielt hos ældre boligejere, der vil sikre deres fremtidige økonomi. De færreste ville have troet, at de på et tidspunkt skulle overveje at konvertere deres lån. Men 1 pct.-lånet med 30 års afdragsfrihed er helt nede under kurs 100.

Det kan udskiftes med et 2 pct.-lån til en kurs omkring 98.

Omlægning er knap så attraktiv for boligejere, der betaler afdrag. På papiret ser 0,5 pct.-lånet oplagt ud med en kurs på 89. Men alternativet er ikke attraktivt. Der vil nemlig være et kurstab på hele 3 point på det 1,5 pct.-lån, der vil være det eneste alternativ.

Hos Realkredit Danmark forventer man, at et 2 pct.-lån med afdrag vil dukke op i løbet af året. Sker det, vil en lodret konvertering være langt mere attraktiv.

Læs også
Top job