Privatøkonomi

Aftalte at købe aktier på socialt medie: To unge svenskere bliver efterforsket for kursmanipulation

Svensk politi efterforsker to unge, som mistænkes for kursmanipulation i mindst 18 selskaber. Organiseringen skete ifølge politiet på det sociale medie Discord.

Politiet i Sverige mistænker to unge investorer for at have manipuleret med kurserne på mindst 18 selskaber via det sociale medie Discord.

To unge svenskere i 20’erne bliver efterforsket af bagmandspolitiet i Sverige for omfattende manipulation med kurser på en række aktier.

Politiet mener, at de to mistænkte orkestrerede køb af aktier i mindst 18 børsnoterede selskaber med det formål at drive kurserne i vejret. Det skriver mediet SVT.

Det er angiveligt sket på det sociale medie Discord, hvor brugere kan sende tekst- og talebeskeder til hinanden i chatrum.

»Mange selskaber er blevet reelt kurspåvirket af, at man på Discord i fællesskab er blevet enige om at købe aktien og dermed har presset kursen højt op,« siger Jan Leopoldsen, anklager hos Ekobrottsmyndigheten, som er den svenske pendant til SØIK i Danmark.

Den svenske efterforskning begyndte i efteråret, efter at myndighederne fik et tip via det sociale medie Twitter. Politiet har ransaget flere adresser i Sverige, hvor det har beslaglagt telefoner og computere. Ingen af de mistænkte er endnu sigtet, skriver SVT.

Hårfin grænse

Under coronakrisen er mange almindelige mennesker begyndt at investere i aktier. De private investorer samles især på sociale medier, hvor de udveksler tips. Der går dog en hårfin grænse mellem at dele erfaringer og kursmanipulation.

Præcis hvor den går, var genstand for stor debat i januar 2021, da småinvestorer over hele verden stimlede sammen på det sociale medie Reddit og besluttede sig for at sende kursen på computerspilskæden Gamestop til vejrs.

Dengang fortalte Finanstilsynet i Danmark, at det løbende holder øje med sociale medier for tegn på kursmanipulation.

»Det er altid en konkret vurdering fra sag til sag, men hvis man skriver på en chat, at vi skal drive kursen op og sætter det i system, så er det et klassisk tænkt eksempel på markedsmanipulation,« sagde kontorchef Anne Bruun dengang til Jyllands-Posten.

Det er uklart, hvornår svensk politi tager stilling til, om de to svenskere skal sigtes. Politiet oplyser heller ikke, hvilke aktier der er tale om.

Læs også
Top job