Privatøkonomi

Sydbank advarer: Risiko for negative aktieafkast

2022 vil byde på flere udsving og være mere turbulent end 2021, lyder det i den seneste prognose fra Sydbank.

2022 kan blive et år med flere udsving på aktiemarkederne, lyder det fra Sydbank. Foto: REUTERS/Andrew Kelly

Investorerne kan godt begynde at forberede sig på en tur i rutsjebanen i år. I hvert fald hvis man skal tro den seneste aktieprognose fra Sydbank. Selv om banken venter, at 2022 vil byde på et positivt afkast på aktier, advarer banken dog samtidig om risikoen for, at aktieåret kan ende i det negative territorium.

»Vi ser positive aktieafkast i 2022 – men også afkast, der er lavere end det historiske niveau. Det er værd at tilføje, at 2022 ligner et år med en ikke ubetydelig risiko for negative aktieafkast efter massive stigninger i de seneste år,« skriver Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, i prognosen.

Ser man på det amerikanske aktieindeks S&P 500, der er det ledende indeks på den anden side af Atlanterhavet, er det steget næsten 27 pct. det seneste år. Ser man på udviklingen i de seneste fem år, lyder stigningen på mere end 110 pct.

Flere analytikere har gennem årene peget på, at centralbankerne med deres meget lempelige pengepolitik har været med til at løfte aktiekurserne. På det seneste er centralbankerne dog begyndt at stramme pengepolitikken - bl.a. som følge af en høj inflation.

»Der bliver efter vores vurdering brug for indtjeningsoverraskelser for at sikre positive aktieafkast i et miljø med en opstramning af pengepolitikken i USA og mange andre steder. Indtil nu tager aktieinvestorerne udsigten til et miljø med væsentlig færre lavrente- og likviditetslykkepiller med ret ophøjet ro, men når medicinen faktisk forsvinder, kan det gøre mere ondt,« skriver Jacob Pedersen.

Han peger i prognosen på, at coronasmitten fortsat kan komme til at spille en rolle i forhold til udviklingen på finansmarkederne. Men i øjeblikket er det dog inflationen, der har det største fokus.

»Vi ser ind i et aktieår med større udsving og flere perioder med turbulens end i 2021, i takt med at det nye pengepolitiske regime bliver virkelighed. Den pengepolitiske opstramning vil blive et større tema end omikron i 2022,« skriver Jacob Pedersen.

Læs også
Top job