Privatøkonomi

Finanskrisen spøger igen: Derfor er nye boligtal skræmmende

Et rekordlavt udbud af boliger vækker bekymring.

Det er ordet, man helst ikke må bruge i banker og realkreditinstitutter. Man kan nærmest sammenligne det med at sige ”Voldemort” i Harry Potter-universet.

Ordet er ”finanskrise”.

Det er relevant at hive frem igen, fordi udbuddet af parcelhuse og ejerlejligheder nu er lige så lavt som før finanskrisen.

Ifølge Finans Danmark er der nu lidt over 5.700 ejerlejligheder til salg. Ikke engang, inden boligboblen sprang i forbindelse med finanskrisen i 2007-2009, har der været færre til salg.

Lidt anderledes ser det ud med parcelhusene. I 2006 var der udbudt blot 16.258. I dag der udbudt knap 23.000. Historisk set er det et meget lavt tal.

I realkreditinstitutterne er man meget opmærksomme på udviklingen. Nordea Kredits chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann går så langt som til at kalde det »skræmmende.«

Men er det relevant at bruge så stærke ord?

Ja, for et så beskedent udbud betyder, at boligkøbere bliver mere og mere desperate. Risikoen er, at de ikke tænker sig om, vælger en forkert bolig eller betaler alt, alt for meget.

Og yderligere prispres kan få konsekvenser for samfundsøkonomien.

Fra januar 2021 til juni steg huspriserne knap 10 pct. Fra juli til november steg priserne blot 1,7 pct.

Frygten er, at priserne kan eksplodere igen. Risikoen for en boligboble øges nemlig, når boligpriserne i pct. stiger langt mere end lønningerne. Der har vi været, og dertil kan vi komme igen, så længe udbuddet er så lavt.

Læs også
Top job