Privatøkonomi

Din pensionsskat kan presse de danske renter længere ned

I midten af januar vil der blive suget et stort milliardbeløb ud af cirkulation.

Dansk økonomi vil blive støvsuget for likviditet i løbet af denne måned. Arkivfiti: Thomas Borberg

Om få dage lander der en kæmperegning i e-Boksen hos de danskere, der selv investerer deres pensionsopsparing.

Den præcise regning er ikke kendt endnu. Men den bliver så stor, at den kan trække så meget luft ud af økonomien, at Nationalbanken er nødt til at gribe ind, mener Sydbanks cheføkonom Søren Kristensen.

Der er tale om den såkaldte PAL-skat på 15,3 pct. af det afkast, man har haft af sin pension.

Indtægterne fra PAL-skatten svinger med udviklingen på de finansielle markeder. I rekordåret 2019 indbragte PAL-skatten 63 mia. kr., og over de seneste 10 år har skatteindtægterne i gennemsnit været omkring 30 mia. kr. om året.

2021 var et usædvanligt godt aktieår, så skatteregningen vil blive stor.

I øjeblikket er den danske krone så stærk over for euroen, at Nationalbanken er nødt til at gribe ind for at holde den i det aftalte spænd.

I perioden omkring nytår er der kommet mere likviditet i Danmark, og det har lettet presset på kronen. Men det kan snart være slut, mener Søren Kristensen.

Der kan være udsigt til, at kronen vil blive styrket i den kommende tid, og det kan tvinge Nationalbanken i arbejdstøjet.

»Det skyldes, at der i de kommende uger og måneder vil blive indbetalt nogle store beløb i den såkaldte PAL-skat. Det vil suge endnu mere likviditet ud af det danske pengemarked og kan derfor føre til fornyet pres for en stærkere dansk krone,« siger Søren Kristensen.

Betalingen af PAL-skatten kommer samtidig med, at Den Europæiske Centralbank (ECB) fortsætter med at hælde euro ud i eurozonen. Det forstærker effekten, fordi det isoleret set svækker euroen overfor kronen.

I Sydbank forventer man, at Nationalbanken vil sætte styringsrenten på -0,60 pct. endnu længere ned. Sænkningen vil være mellem 0,10 og 0,15 pct.-point, vurderer Søren Kristensen.

»Vi er overbeviste om, at rentenedsættelsen kommer, hvis presset fortsætter på samme måde,« vurderer Sydbanks cheføkonom.

PAL-skatten bliver trukket automatisk i midten af januar. Skatten trækkes af bankerne og pensionsselskaberne ikke skattemyndighederne. Man får som udgangspunkt ingen opgørelse, før pengene trækkes.

Læs også
Top job