Privatøkonomi

Boligrenterne stiger igen: 10 års afdragsfrihed er blevet dyrere

Der er stor usikkerhed på obligationsmarkedet, og renterne stiger.

10 års afdragsfrihed er blevet dyrere. Arkivfoto: Jens Dresling

Boligrenterne fortsætter turen opad. Det er små skridt, men det har konsekvenser. At få 10 års afdragsfrihed er nu 0,5 procentpoint dyrere end ved ugens start.

Kursen på 2 pct.-lånet med 10 års afdragsfrihed kom under 100 onsdag. Dermed kan der udstedes lånetilbud. I forvejen er renten på 30 års afdragsfrihed også 2 pct.

Realkreditinstitutterne forventer stigende renter i år, og sandsynligheden for, at 2 pct.-lånet med afdrag stikker hovedet frem igen, er stor, mener cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

»Vi skal tilbage til slutningen af 2018, før det 30-årige 2 pct.-lån med afdrag var toneangivende – lige med undtagelse af en meget hurtig bemærkning, da pandemien ramte os i marts 2020 med en kortvarig stor rentestigning til følge,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Ifølge Nordea Kredits chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann balancerer renterne på en knivsæg, og der er en vis risiko for kø ved udgangen for de investorer, der køber realkreditobligationer.

»De lange fastforrentede obligationer er meget kursfølsomme, og ingen investorer ønsker at sidde med aben, hvis renten enten stiger eller falder pludseligt. Så der er fuldt fokus på rentemarkedet i øjeblikket, hvor meget er i spil,« mener Lise Nytoft Bergmann.

Det vil i høj grad stadig give mening at tage et 1,5 pct.-lån med 10 års afdragsfrihed, så længe kursen er over 95. Det er den i øjeblikket.

Ved rentestigninger bliver det også muligt at konvertere lodret - altså bruge kursfaldet til at skære i restgælden ved at omlægge sit lån.

Realkredit Danmark har udstedt 2 pct.-lån med afdragsfrihed for 3,2 mia. kr. En stor del af det udlån er baseret på lodrette konverteringer, vurderer Christian Hilligsøe Heinig.

»Åbningen af lånet kan give lidt ekstra skub til opkonverteringerne i den kommende tid – uden vi dog venter nogen større konverteringsbølge,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Han advarer om, at kurserne på de 30-årige lån kan svinge i løbet af året.

Læs også
Top job