Privatøkonomi

Populære flekslån ramt: Slut med at kurssikre til negativ rente

Når der er renteuro, giver det mening at kurssikre, men ikke nødvendigvis flekslån, mener cheføkonom.

Når man køber en bolig med overtagelse nogle måneder ud i fremtiden, skal man kraftigt overveje at kurssikre lånet. Foto: Rikke Kjær Poulsen

I øjeblikket er der mange gode grunde til at kurssikre sit flekslån. Men vil man have det mest populære flekslån, er det slut med at gøre det til negativ rente.

F5-renten har for længst rundet 0, og det sjældent brugte F4-lån har i denne uge rundet samme milepæl. Det sidste afhænger dog lidt af, hvornår F4-lånet skal refinansieres.

Men skal man kurssikre, begynder regningen at kunne mærkes. Således skal man betale 0,42 pct. i rente, hvis man kurssikrer sit F5-lån frem til 30. juni. Kan man nøjes med kurssikring frem til 31. marts, koster det 0,33 pct. i rente.

Kurssikring kan være nødvendigt for at sikre nattesøvnen, hvis man overtager en bolig nogle måneder efter at have skrevet under på købsaftalen.

I banker og realkreditinstitutter forventer man stigende renter i løbet af 2022. Det er primært de lange 20- og 30-årige renter, der er tale om. Men F5-renten bliver trukket med og er steget mærkbart. Dyreste F5-lån er i øjeblikket 0,17 pct.

Det er dog ikke kursuro, der skal afgøre, om man skal kurssikre eller ej, fastslår Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

»Der er ingen tvivl om, at det nuværende rentemiljø er usikkert, men det er i sig selv ikke et argument for at kurssikre. Vi har før oplevet, at renterne rykker sig på et tidspunkt, hvor alt ellers så roligt ud på rentefronten,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Jo mindre risikoappetit og jo mindre økonomisk styrke desto større mening giver det at kurssikre sit lån.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom, Realkredit Danmark

Han henviser til foråret 2020, hvor hele verden blev ramt af coronapandemien og til 2015 under den såkaldte kronekrig. Da steg renterne markant.

»I begge perioder kom en del låntagere i klemme, da de ikke havde kurssikret, og de fleste ventede uændrede til faldende renter fremadrettet. Med andre ord, så giver kurssikring mening i både rolige og urolige tider på de finansielle markeder,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Meget afhænger af den enkeltes risikoappetit og økonomiske råderum.

»Jo mindre risikoappetit og jo mindre økonomisk styrke desto større mening giver det at kurssikre sit lån,« lyder rådet fra cheføkonomen.

Renterne på de helt korte flekslån som F1 og F3 er stadig negative. Men også disse lån kan kun kurssikres i længere tid mod at betale en rente over 0 pct.

Realkredit Danmark anbefaler altid kunderne at kurssikre, hvis der er tale om lån med fast rente.

Læs også
Top job