Privatøkonomi

Boligsalget har sat rekord: »Boligmarkedet havde et vanvittigt 2021«

2021 har sat rekord, når det kommer til antallet af handler i et kalenderår, viser nye tal.

Det er især handler med villaer og rækkehuse, der har trukket det samlede antal bolighandler op i en ny rekord. Foto: Jens Dresling

Boligmarkedet er braget igennem 2021 i overhalingsbanen. Året har således sat rekord, når det kommer til antallet af handler i et kalenderår, viser friske tal fra Boligsiden.

Samlet blev der handlet 112.782 boliger i Danmark i 2021, og det er det højeste antal der er registreret, siden Boligsidens statistik på området begyndte for 11 år siden. Den tidligere rekord blev sat i 2020, hvor der blev handlet 107.573 boliger.

Altså blev der i 2021 handlet fem pct. flere boliger end i 2020.

»Boligmarkedet havde et vanvittigt 2021. Godt nok går Boligsidens statistik kun 11 år tilbage, men ved at forlænge med tal fra Finans Danmark og Danmarks Statistik har vi tal tilbage til 1992. Og her står det klart, at 2021 ender med et historisk højt antal handler på boligmarkedet,« konstaterer Lisette Rosenbeck Christensen, der er økonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Det samlede tal dækker over en stor forskel i aktiviteten hen over året. I de første seks måneder af året blev der handlet 65.833 boliger, mens der i den sidste halvdel af året blev handlet 46.949 boliger.

»Det var især i første halvår af 2021, at danskerne gik amok i boligkøb. Så selv om der har været godt gang i boligsalget hele året, er første halvår trods alt i en liga for sig selv,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

I Nordea Kredit påpeger man, at det især er handlen med villaer og rækkehuse, der har været med til at trække det samlede handelstal op. Fra 2020 til 2021 er der blevet solgt 10 pct. flere villaer og rækkehuse, mens der blev solgt 6 pct. flere ejerlejligheder og 13 pct. færre sommerhuse.

»Den store interesse for at købe bolig 2021 skyldes ikke mindst de pandemiforårsagede nedlukninger, hvor danskerne har fået prøvet deres bolig af på nye måder. Samtidigt har nedlukningerne betydet, at danskerne har haft bedre tid til at drømme stort og god mulighed for at spare op,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Læs også
Top job