Privatøkonomi

»Det gør ondt ude ved danskerne«: Priserne stiger fortsat i højt tempo

Selv om stigningen i forbrugerpriserne er løjet lidt af i december, er de fortsat på et højt niveau, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Martin Bubandt Foto: Martin Bubandt

Det bliver stadig markant dyrere og dyrere at være dansker. Priserne stiger nemlig fortsat i et tempo, som vi normalt ikke er vidne til. I december endte inflationen på 3,1 pct., viser helt nye tal fra Danmarks Statistik. Selv inflationen gik lidt tilbage i forhold til november, hvor den endte på 3,4 pct., er der fortsat tale om en høj inflation.

»I næsten et årti har vi vænnet os til en inflation ofte betydeligt under 2 pct., så det gør ondt ude ved danskerne, når priserne stiger, som de gør i øjeblikket,« skriver Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

Tallet for november var det højeste i 13 år, og det seneste tal kommer altså lige i hælene på dette. Beregninger fra Nykredit viser, at den nuværende inflation svarer til, at en børnefamilie i dag skal bruge ca. 14.000 kr. mere end på samme tidspunkt sidste år for at kunne købe de samme varer og tjenester.

I Dansk Erhverv viser beregninger, at regningen er endnu større.

»Den nuværende høje inflation kan bestemt mærkes i husholdningsbudgettet. En typisk børnefamilie skal i nu betale ca. 15.000 kr. mere end sidste år for at kunne købe de samme varer og tjenester. Det er en voldsom stigning, der på kort tid har hevet ca. 1.250 kr. ud af det månedlige husholdningsbudget,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

For hele 2021 endte inflationen på 1,9 pct., hvilket er det højeste siden 2012, påpeger Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.

»Inflationen har særligt taget fart de seneste måneder, og det er blandt andet energipriser på himmelflugt, der gør ondt på pengepungen,« skriver han i en kommentar.

Det store spørgsmål er nu, om inflationen har toppet og langsomt er på vej ned igen. Ikke umiddelbart lyder det fra Dansk Erhverv, hvor man faktisk venter, at inflationen vil kunne stige yderligere.

»Som tingene ser ud nu, så er det bestemt ikke utænkeligt at inflationen i år ender på et niveau omkring 3 pct. Det vil i så fald være den højeste årlige inflation siden 2008. altså i 14 år,« lyder det fra Tore Stramer.

Læs også
Top job