Privatøkonomi

»Historisk« fejlskøn: Økonomiske eksperter ramte 200.000 kr. forkert på huspriserne

Huspriserne steg med mere end 12 pct. i 2021, hvilket er langt mere, end de økonomiske prognoser på forhånd havde spået.

Det er sælgers marked, og priserne er steget så meget, at det er kommet helt bag på regeringen og Nationalbanken. Arkivfoto: Jan Dagø.

Det kan blive kostbart for en boligejer eller køber at tage prognoserne fra Nationalbanken, regeringen og realkreditinstitutterne alvorligt.

For prognoserne fra 2020 ramte 200.000 kr. forkert for et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm.

Dengang vurderede eksperterne, at huspriserne ville stige 3-4 pct. i 2021. Realiteterne er en stigning på 12,4 pct.

Fejlskuddet er så stort, at Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig ikke tøver med at betegne det som »historisk.«

»Det må siges, at være blandt de større historiske fejlskøn på boligpriserne, og det understreger nok engang den store usikkerhed, der hersker om prognoser, der traditionelt har det bedst, når verden forlænges med brædder,« fastslår Christian Hilligsøe Heinig.

Det er ikke for at pege fingre af Nationalbankens og regeringens prognoser, understreger han.

»Vi var ligeledes et godt stykke fra målet. I vores prognose fra starten af januar 2021 ventede vi en prisfremgang på beskedne 4 pct. i 2021,« konstaterer Realkredit Danmarks cheføkonom.

Vi skal helt tilbage til 2006 for at finde et år med kraftigere prisstigninger på boligmarkedet.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom, Realkredit Danmark

Boligsiden.dk offentliggjorde tirsdag sit markedsindeks. Og det understregede endnu engang, at boligmarkedet er vulkanglødende. Det minder i høj grad om udviklingen før finanskrisen.

Samlet set lå huspriserne i 2021 som gennemsnit hele 12,4 pct. over året før.

»Vi skal helt tilbage til 2006 for at finde et år med kraftigere prisstigninger på boligmarkedet. Dengang steg huspriserne endnu voldsommere med 21,5 pct.,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Tocifrede prisstigninger vækker altid bekymring. Og ejerlejlighedsmarkedet i de store byer har vakt bekymring, bekræfter Nykredits chefanalytiker Mira Lie Nielsen.

»Når boligpriserne over en periode stiger mere end indkomsterne, øges risikoen for bratte prisfald,« mener hun.

Af samme grund glæder man sig i Nykredit og de øvrige realkreditinstitutter over, at prisstigningerne er aftaget markant det seneste halve år. Det skyldes færre handler og højere boligbyrde.

Læs også
Top job