Privatøkonomi

F5-renten bombet fem år tilbage

Kun de helt korte flekslån har stadig negativ rente.

Det er blevet dyrere for boligejere og -købere at låne – også for visse flekslånere. Arkivfoto: Michael Hansen

Renten på danske boligejeres foretrukne flekslån er snart bombet fem år tilbage.

På blot et år er renten på F5-lånet steget med 0,5 pct.-point. Det er en markant stigning og betyder groft sagt, at den årlige renteudgift er steget med 5.000 kr. før skat for hver mio. kr., man låner.

Et F5-lån fås i dag til en rente på 0,25 pct. eller lidt mere. For fem år siden var renten ca. 0,39 pct.

Rentestigningen har i sagens natur kun konsekvenser for dem, der skal optage et F5-lån nu. Har man allerede et lån, er man sikret den rente i fem år efter optagelsen.

F4-renten har også rundet 0, uanset hvornår det skal refinansieres. Dyreste F4-lån har en rente på 0,08 pct.

De seneste år har F5-lånet udviklet sig til at blive en bestseller for realkreditinstitutterne. Hos Danmarks største realkreditinstitut, Totalkredit, har to af tre flekslånere et F5-lån.

Selv om renten på F1-lån er negativ, er F5-lånet stadig lidt billigere.

Det skyldes bidragsstrukturen og den såkaldte kursskæring, der er et fradrag i kursen, hver gang et lån skal refinansieres. Hos Nordea Kredit tager man 0,3 point i kursskæring. Det svarer til en ekstra rente på 0,3 pct. Samme prismodel er der i de øvrige institutter.

Af samme grund koster et F5-lån stort set det samme som et F1- og et F3-lån, selv om de begge har negativ rente.

F5-lån er i høj grad underlagt de økonomiske mekanismer, der gælder for lån med fast rente. Renterne på disse er steget fra 0,5 til 2 pct. på nogle måneder. Senest er 2 pct.-lånet med 10 års afdragsfrihed kommet i spil igen.

Realkredit Danmark regner med, at samme lån med afdrag bliver en realitet i løbet af 2022. Der er dog et stykke vej endnu. Kursen på 1,5 pct.-lånet er aktuelt omkring 97. Kursen skal ned på 95 eller derunder, før vi får et 2 pct.-lån med afdrag.

Læs også
Top job