Privatøkonomi

Pensionsopsparingerne bliver større - men kvinders pension halter stadig bagefter

Gabet mellem kvinder og mænds pensionsopsparinger har langsomt været ved at udligne sig gennem de seneste år, men stagnerer i 2020, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Kvinder er langsomt begyndt at hale ind på mændene, når det drejer sig om pensionsopsparingen, men gabet er stadig stort. Foto: Ilan Brender/Ritzau Scanpix-

I løbet af de seneste år har kvinderne så småt været ved at hale ind på mændene, når der er tale om pensionsopsparing.

Den udvikling stoppede dog nærmest brat i 2020, hvor det såkaldte pensionsgab ikke har rykket sig en millimeter.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Kvinders pensionsopsparing har altid i gennemsnit været lavere end mænds.

I 2020 var den gennemsnitlige pensionsopsparing for mænd 779.000 kr., mens den for kvinder var 594.000 kr. - altså lige knap 185.000 kr. lavere.

Pensionsgabet - altså forskellen mellem mænd og kvinders pensionsopsparing - har til gengæld været faldende siden 2016. Bare ikke i 2020, hvor forskellen lå på 24 pct. ligesom i 2019.

»Det er meget glædeligt, at kvinders og mænds pensionsopsparinger generelt er steget betydeligt de sidste år. Men efter at forskellen på opsparingerne er blevet mindre de senere år, fortsatte den positive udvikling ikke i 2020. Det er der grund til at være opmærksom på - ikke mindst da vi ved, at kvinder typisk går tidligere på pension og lever længere end mænd. For det betyder, at kvinders generelt mindre opsparing skal række i flere år, hvilket alt andet lige vil gøre det sværere for dem rent økonomisk at få den ønskede pensionstilværelse,« siger Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension, i en kommentar.

Hun understreger, at selvom udviklingen og den generelle forskel på mænd og kvinders pensionsformue er bemærkelsesværdig, så kan der være flere naturlige årsager til det.

»Det hænger særligt sammen med, at kvinder stadig i højere grad end mænd vælger kvindedominerede fag inden for f.eks. omsorg med lavere løn, mens mænd fortsat er mere tilbøjelige til at vælge fag, hvor lønnen er højere. Det har betydning for livsindkomsten og pensionen i sidste ende. Samtidig interesserer kvinder sig generelt mindre for pension end mænd. Det kan bl.a. skyldes, at der typisk er tale om, at kommunikationen om pension sker ud fra sprogbrug med tal og teknik, hvilket måske mere henvender sig til flere mænd end kvinder. Her har pensionsbranchen en vigtig opgave i at formidle om pension, så budskabet i højere grad fanger kvindernes interesse,« siger hun.

Dertil kan det noteres, at selvom forskellen på mænd og kvinders pensionsopsparing er stagneret, så er danskernes samlede pensionsopsparing stadig steget.

Dog ikke lige så meget mellem 2019 og 2020, som den gjorde mellem 2018 og 2019.

Læs også
Top job