Privatøkonomi

Evig afdragsfrihed hitter: Her er boligejerne, der løber størst risiko

Boligejere, der har rundet 60 år, søger sikkerhed i boligøkonomien gennem hele seniortilværelsen.

Artiklens øverste billede
Boligejernes lyst til afdragsfrie lån er steget markant. Hovedårsagen er de relativt nye lån med 30 års afdragsfrihed. Arkivfoto: Jens Dresling

Boliglån med 30 års afdragsfrihed er blevet et overraskende stort hit. Men mange af boligejerne, der bruger lånet, løber en stor renterisiko.

Næsten 75 pct. af lånene, der reelt er ensbetydende med evig afdragsfrihed, er baseret på de mest rentefølsomme lån som bl.a. flekslån. Det viser en opgørelse, som Realkredit Danmark og Nordea Kredit har foretaget.

I begge realkreditinstitutter udgør lån med 30 års afdragsfrihed nu ca. 15 pct. af alle udlån.

For at få evig afdragsfrihed kræves, at lånet maksimalt må udgøre 60 pct. af boligens værdi. Hos Realkredit Danmark kaldes lånet FlexLife, og det kræver som udgangspunkt en belåningsgrad på 75 eller derunder.

Først når belåningsgraden er nede på 60, kan man få fuld afdragsfrihed. Men lånet giver altså den fleksibilitet, der ligger i, at man selv kan bestemme, hvor hurtigt man vil afdrage og hvornår?

Altså: Hvis man skylder 750.000 kr. på et hus til 1 mio. kr. skal man betale afdrag, indtil gælden er bragt ned til 600.000 kr.

I realkreditinstitutterne glæder man sig over, at flere kombinerer de 30 afdragsfrie år med fast rente-lån. Dem er der udstedt for ca. 60 mia. kr. af i hele sektoren. At det er gået så stærkt, er en overraskelse.

»FlexLife med fast rente har særdeles hurtigt vundet fodfæste som et meget efterspurgt realkreditlån. Vi kom på markedet med dette produkt i efteråret 2020, og nu har vi lån for ca. 22,5 mia. kr.,« siger Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig.

Det er primært boligejere over 60 år, der vælger 30 års afdragsfrihed. De har friværdien til at komme ned under belåningskravet på 60 pct., og de sikrer afdragsfrihed resten af deres liv og skal ikke have den fornyet hvert 10. år.

Hos Nordea Kredit udgør den gruppe knap 30 pct. af alle med Frihed 30-lånet, som det kaldes der. 3 pct. er under 40. Samme billede ses i de øvrige institutter.

»Lån med 30 afdragsfrie lån kan give boligejerne stor tryghed, og det er noget, mange sætter pris på, når de planlægger deres seniortilværelse,« siger chefanalytiker i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Finanstilsynet har tidligere udtrykt skepsis over for lånene. Risikoen er stor, mener tilsynet. Bl.a. kan boligejerne blive tvunget til at afdrage, hvis priserne falder. Og de mange med flekslån, løber en renterisiko.

I realkreditinstitutterne deler man ikke den bekymring, og risikosnakken kan nedtones, mener Christian Hilligsøe Heinig.

»Det er kun muligt at få fuld afdragsfrihed ved en belåningsgrad på 60 pct. Lånene med fast rente giver derudover en god friværdibeskyttelse, hvis renterne før eller siden stiger betydeligt og skubber boligpriserne ned,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der betragter stigende renter som den største trussel mod boligmarkedet.

Der er nu udstedt lån med 30 års afdragsfrihed i alle 98 kommuner i Danmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.