Privatøkonomi

Midt i mikrochipkrise: Brandvarmt brugtbilmarked løfter hele bilbranchen

I 2021 blev der ifølge Bilbasen handlet 446.000 brugte biler. Det er godt 6.000 flere end året før og en historisk rekord.

Mens nybilsalget er ramt af bl.a. mangel på mikrochips på bilfabrikkerne, har salget af brugte biler kronede dage, viser nye tal. Arkivfoto: Morten Langkilde

Mens salget af nye biler skrantede i 2021, kastede danskerne penge i brugte biler som aldrig før.

Nye tal fra Bilbasen viser, at der sidste år blev handlet 446.000 brugte biler - 1,4 pct. flere end den hidtidige rekord sat i 2020.

»For rigtig mange bilforhandlere har 2021 været et virkelig godt år,« siger Gitte Seeberg, adm. direktør i Autobranchen Danmark.

Der er endnu ikke opgjort omsætningstal for hele 2021, men ifølge DI Bilbranchen blev der solgt både nye og brugte biler for ca. 100 mia. kr. i de første ni måneder af året. Det er 20 pct. mere end i samme periode 2020.

»Nyvognssalget har været udfordret både i 2020 og 2021. Det har fået flere end normalt til at kigge på en nyere brugt bil. Derfor er evnen til at finde brugte biler afgørende for, hvor godt forhandlerne er kommet igennem de seneste to år,« siger Thomas Møller Sørensen, branchedirektør i DI Bilbranchen.

Vi forventer et brugtvognsmarked på samme niveau i år, fordi nyvognsmarkedet vil være påvirket af leveringsudfordringer langt ind i 2022.

Thomas Møller Sørensen, branchedirektør i DI Bilbranchen

Jørgen Bomberg, direktør i Dansk Bilforhandler Union (DBFU), roser forhandlerne for at tænke kreativt i en coronatid præget af nedlukninger og færre kunder i udstillingslokalerne.

»Men det er også klart, at folk ser på alternativer til en ny bil, hvis de oplever, at der er lang ventetid på en ny bil,« siger Jørgen Bomberg.

Især mangel på mikrochips har i 2020 og 2021 betydet, at mange forhandlere har oplevet huller i leveringen af fabriksnye biler. Det har ramt 2021-salget af spritnye biler, der med 186.604 solgte personbiler ikke er set lavere siden 2013.

I DI Bilbranchen er forventningen, at et skyhøjt salg af brugte biler også skal holde hånden under bilbranchens omsætning i år.

»Vi forventer et brugtvognsmarked på samme niveau i år, fordi nyvognsmarkedet vil være påvirket af leveringsudfordringer langt ind i 2022,« siger Thomas Møller Sørensen.

Problemer med at få nye biler hjem gælder dog ikke kun i Danmark. Udfordringen har ramt hele Europa, hvor forhandlere nu er gået på jagt efter brugte biler.

»Derfor får forhandlerne svært ved at skaffe bilerne. Af samme grund tror jeg ikke på, at 2022 vil blive endnu et rekordår for brugtbilsalget,« siger Jørgen Bomberg fra DBFU.

Med udgangen af 2021 kørte der 2.787.658 personbiler rundt på vejen. Dermed er bilparken vokset med knap 64.000 biler i løbet af året.

Læs også
Top job