Privatøkonomi

Private helikoptere og fly larmer, så nu slås de superrige i et af verdens dyreste sommerhusområder

Tidligere bestyrelsesformand Eric Schmidt til højre i billedet ses her fra et tidligere møde i Davos i Schweiz ved World Economic Forum. Schmidt er ifølge The Guardian en af de regelmæssige brugere af lufthavnen i The Hamptons. Foto: Jean-Christophe Bott

Det er ikke nødvendigvis let at være rig. Slet ikke når nogle af ens naboer er endnu rigere.

I et af verdens mest eksklusive sommerhusområder The Hamptons lidt uden for New York City er der opstået en tvist af de mere opsigtvækkende mellem områdets beboere, der primært består af multimillionærer og milliardærer fra Manhattan og andre eksklusive områder i og omkring New York.

Og det er netop skillelinjen mellem at være meget rig og superrig, der er omdrejningspunktet for uoverensstemmelsen, skriver The Gaurdian.

Flere af de rigeste beboere føler nemlig køreturen på knap to timer fra Manhattan til The Hamptons er så lang og trættende, at de i stedet vælger privatflyet eller en helikopter. Her lander de så i den nærliggende offentligt ejede lufthavn tæt på sommerresidenserne og slipper for unødige trafikale udfordringer.

Det har dog afstedkommet så megen trafik i luften, at larmen fra lufthavnen forstyrrer de mange ejere af milliondyre sommerhuse, som ikke har råd til eget transportmiddel i luften. Derfor er de ifølge The Guardian nu gået i kødet på flyene og og deres ejere.

”Krigen” mellem de ”rigeste 2 pct. mod de rigeste 1 pct.”, som tvisten ifølge The Guardian er blevet kaldt i amerikanske medier, har nået et punkt, hvor brugerne af lufthavnen har finansieret kampagner for at holde den åben som hidtil.

Nu har bystyret fundet frem til en løsning, hvor man gennem nogle ændringer i reglerne kan begrænse trafikken i lufthavnen i perioder om nødvendigt.

Dermed ser det ud til, at folk som ejeren af bl.a. fodboldholdet New England Patriots Bob Kraft, hedgefund-bestyrer og ejer af baseballholdet New York Mets Steve Cohen, eller tidligere bestyrelsesformand for Google Eric Schmidt skal beregne lidt længere rejsetid fra tid til anden, når privatflyet eller helikopteren må blive i garagen pga. af landingsforbud i The Hamptons.

Feriehuse i Southhampton, som populært kaldes The Hampton, ligger på Long Island ca. 155 km. fra Manhattan i det centrale New York. Området ligger på en tange omgivet af lange stande og har siden starten af 1900-tallet været et eksklusivt ferieområde for rige newyorkere, der havde brug for at komme væk fra byens larm og samtidig sikre sig en fredelig rekreation blandt ligestillede.

Området har siden nået en nærmest mytisk status for sin overdådige luksus, rigdom og eksklusivitet, hvilket også har været omdrejningspunktet eller kulissen for et væld af amerikanske film.

I dag er det helt almindeligt med huspriser i lejet mellem 25 og 35 mio. dollars (163-229 mio. kr., red.). Mens de dyreste ejendomme godt kan løbe op i nærheden af en milliard kroner. Men så snakker vi også 11 soveværelser og 16 badeværelser og egen strand.

Læs også
Top job