Privatøkonomi

Organisation: Enorme elregninger kan æde halvdelen af fattige familiers indkomst

I løbet af de seneste måneder er prisen på energi steget historisk meget - og nu falder regningen snart. I England er man allerede begyndt at frygte for, hvordan de fattigste familier skal klare den.

Energipriserne er steget måned efter måned, og der er ikke meget, der tyder på, at det stopper lige foreløbig. Arkivfoto: Thomas Borberg

Energipriserne stiger og stiger og stiger verden over. Danmark er ikke en undtagelse og det er Storbritannien absolut heller ikke.

Faktisk står det så grelt til i Storbritannien lige nu, at man frygter, at de fattigste familier vil komme til at mangle penge til f.eks. mad.

Det skriver The Guardian.

Velgørenhedsorganisationen The Joseph Rowntree Foundation er bekymrede for, hvordan den forventede 40-47 pct. stigning på energiregningen kommer til at påvirke lavindkomst-familierne i landet.

»De stigende energipriser kommer til at påvirke os alle, men vores analyser viser, at de potentielt kan fuldstændig ødelægge budgetterne hos familier med den laveste indkomst,« siger Katie Schmuecker, der er chef for politik og partnerskaber hos The Joseph Rowntree Foundation, og fortsætter:

»Regeringen kan ikke stå på sidelinjen og tillade at de stigende levepriser slår folk ud.«

Det er særligt Storbritanniens allerfattigste familier med børn, som organisationen frygter bliver ramt. Her lyder bekymringen, at familier vil blive tvunget til at vælge mellem at betale el- og varmeregningen eller at have penge til mad, fordi energiregningen kommer til at udgøre mere en halvdelen af familiernes indkomst.

De kan altså således vælge mellem at fryse i de kommende vintermåneder eller at gå uden mad.

Herhjemme i Danmark vækker de stigende energipriser også bekymring.

Bl.a. presser flere partier lige nu på for at få regeringen til at yde økonomisk hjælp til familier med lav indkomst, der også snart kommer til at stå med en ualmindeligt høj energiregning.

Læs også
Top job