Privatøkonomi

Danske aktier skraber bunden: »Det har været en meget, meget hård start for at sige det mildt«

Det danske aktiemarked ligger i den helt tunge ende globalt, når det kommer til afkastet i år.

Det danske aktiemarked er kommet meget skidt fra start i 2022. Foto: Finn Frandsen

Det danske aktiemarked er blevet banket så groggy, at det har zigget og zagget sig ind på en bundplacering, når man sammenligner afkast på tværs af kloden. Det viser en opgørelse, som kapitalforvalteren Formuepleje har lavet for Finans.

Opgørelsen tæller de lande, der er med i verdensindekset, og på denne liste indtager Danmark en næstsidste plads. Fra årsskiftet og frem til den 25. januar er de danske aktier faldet med 14,2 pct.

Kun det russiske aktiemarked har med et fald på 14,6 pct. klaret sig dårligere end det danske i opgørelsen.

»Det har været en meget, meget hård start for at sige det mildt. Det er flere forhold, som har været toneangivende i forhold til udvikling på de globale markeder, og selv om Danmark er et lille tandhjul i en stor aktiemotor, påvirker de faktorer også Danmark,« siger Otto Friedrichsen, der er aktiechef i Formuepleje.

I den anden ende af skalaen har der hidtil i år været størst afkast på aktiemarkederne i Peru og Qatar.

De faktorer, som har drevet udviklingen, er først og fremmest, at den amerikanske centralbank i lighed med de fleste andre centralbanker i verden har skiftet retning og er begyndt at stramme pengepolitikken.

Det har medvirket til at realrenten er steget, og samtidig er den såkaldte rentekurve - altså forskellen mellem de lange og korte renter - fladet ud. Det sidste er et signal om, at der er mere usikkerhed omkring den fremadrettede vækst.

Flaskehalsene i de globale forsyningskæder, der er opstået som følge af coronakrisen, har fået omkostningerne til at stige. Og det vil være et omdrejningspunkt i den nuværende regnskabssæson.

»Det har vi bl.a. set i forbindelse med Vestas onsdag,« siger Otto Friedrichsen.

Den sidste faktor, som har været med til at drive udviklingen, er den lurende konflikt i Ukraine med Nato på den ene side og Rusland på den anden.

I forhold til det danske marked er det særligt én ting, der har spillet ind, lyder det fra Formuepleje.

»Koblingen til danske aktier er realrenten. Det mest rentefølsomme marked er Nasdaq-indekset, men det danske aktiemarked er på niveau med det amerikanske S&P 500-indeks. Det betyder, at der kommer en negativ kurseffekt, når renten stiger,« siger Otto Friedrichsen, der peger på, at det danske aktiemarked har haft en »anstrengt« prisfastsættelse igennem en længere periode.

»Det er den væsentligste årsag til, at de danske aktier gør det relativt dårligt i øjeblikket,« siger Otto Friedrichsen.

Læs også
Top job