Privatøkonomi

Ny prognose fra realkreditinstitut: Her vil boligmarkedet bremse mest op

Priserne vil i år og næste år stige meget mindre end under coronakrisen, lyder det i en ny prognose fra Nordea Kredit.

Ifølge Nordea Kredit vil boligmarkedet i landets største byer bremse mest op i år og næste år. Foto: Peter Hove Olesen

Boligmarkedet bliver mindre hæsblæsende i år, end det var i 2021. Den normalisering af boligmarkedet, som har stået på siden midten af 2021, vil nemlig bide sig mere fast, og dermed kommer boligmarkedet til at foretage en blød landing fra de højere luftlag, som det har befundet sig på under det meste af coronakrisen. Sådan lyder det i en dugfrisk prognose fra Nordea Kredit.

Mens Nordea venter, at huspriserne på landsplan i 2021 er steget med 11,5 pct., så vil 2022 og 2023 byde på prisstigninger på henholdsvis 4 og 2 pct.

»I dag er størstedelen af samfundet åbent, og vi forventer, at det får betydning for boligsalget i den kommende tid, der forventes at falde. Huspriserne er allerede steget meget, og køen af potentielle købere er blevet kortere som følge af høj handelsaktivitet i de foregående år,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i forbindelse med prognosen.

Derudover vil en højere rente gøre det sværere for førstegangskøberne at få fodfæste på boligmarkedet, lyder vurderingen fra Nordea Kredit. Denne kombination vil få indflydelse på prisudviklingen.

»Men da der stadig ikke er ret meget til salg, og da dansk økonomi befinder sig i en højkonjunktur med få ledige og mange ledige jobs, forventes huspriserne stadig at stige i de kommende år, men ikke i samme takt, som vi har været vant til,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

De forskellige dele af landet vil dog udvikle sig forskelligt. Der vil således være områder i Danmark, hvor boligmarkedet bremser mere op.

»Vi forventer, at det særligt vil være boligmarkedet i de store byer, der bremser op i 2022 og 2023, og at det vil være de mellemstore byer, der får størst medvind i de kommende år. I landområderne forventer vi overordnet set små prisstigninger men med lokale forskelle, som vi også har været vidne til de seneste år,« vurderer Lise Nytoft Bergmann.

Opbremsningen vil være mere udtalt på markedet for ejerlejligheder, hvis Nordea Kredit får ret i sin prognose. Efter en forventet stigning på 10,8 pct. i 2021, vil priserne stige med 3 pct. i år, mens 2023 vil byde på prisstigninger på 1 pct.

»Den moderate stigning i ejerlejlighedspriserne skal ses i lyset af, at det midlertidige løft i boliginteressen, som coronakrisen medførte, forventes at falde bort i den kommende tid. Samtidig vil den kommende boligskattereform, der træder i kraft 1. januar 2024, formentlig få stadig større betydning for prisudviklingen,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Endelig venter man i Nordea Kredit også, at markedet for sommerhuse vil bremse op. Priserne på sommerhuse forventes at være steget med 16 pct. i år, mens 2022 og 2023 vil byde på prisstigninger på henholdsvis 3 pct. og 1,3 pct.

»Opbremsningen skal ses i lyset af, at vi vender tilbage til mere normale forbrugsmønstre, når de sidste coronarestriktioner sandsynligvis snart bliver ophævet – herunder ikke mindst rejserestriktionerne, der øgede interessen for sommerhuse under pandemien,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Læs også
Top job