Privatøkonomi

Store forskelle på mulighederne for at bringe pensionen i læ

Pensionsekspert kalder det utilfredsstillende, at nogle pensionsopsparere må skifte risikoprofil totalt i blinde.

Artiklens øverste billede
Danske og globale aktier er begyndt året i modvind. Her handles på New York Stock Exchange. Foto: Brendan McDermid/Reuters

Den nervøse start på året med faldende kurser har fået nogle pensionsopsparere til at overveje, om de har den rigtige risiko. Men hvor opsparere i nogle selskaber kan skifte risiko gratis, skal andre til lommerne. Og nogle steder tager et profilskifte flere dage.

Direktør Gert Aage Nielsen fra BedstPension, der rådgiver virksomheder om pension, siger, at det er meget vigtigt som opsparer at være opmærksom på det, hvis det tager flere dage at skifte.

»Er man tæt på pensionen, kan det måske føles som en god idé at fjerne mest mulig risiko ved længerevarende kursuro. Men hvis det ikke sker straks eller indenfor samme dag, så sker den flytning fuldstændig i blinde. Og man risikerer, at den gevinst man ville beskytte er væk, når der endelig er skiftet risiko. Det virker meget utilfredsstillende for selskaber med markedsrenteprodukter,« siger Gert Aage Nielsen.

Ser man på de store kommercielle pensionsselskaber, der både har mulighed for flere risikoprofiler, og hvor opsparere også kan springe over i et link eller fondsunivers og selv at sammensætte pensionen, er der store forskelle på priser og på tiden, det tager at gå fra én investeringsprofil til en anden.

Danica, PFA Pension og Velliv siger, at skiftet sker straks, eller – hvis skiftet bestilles om aftenen – næste dag når der stilles priser. Mens det typisk sker indenfor to dage i Topdanmark og AP Pension.

PFA Pensions kundedirektør Camilla Holm siger, at det i praksis er ganske få kunder, der skifter kundeprofil i turbulente markeder.

»Vi råder generelt til at holde fast i sin risikoprofil, da pensionsopsparing er langsigtet. Da markederne dykkede markant i marts 2020 under første coronabølge, var det også få kunder, der skiftede risikoprofil. Er kunderne i tvivl og får ondt i maven over udsving på markederne, anbefaler vi at tage vores investeringsguide på ny eller kontakte os for rådgivning,« siger Camilla Holm.

Kilde: Selskabernes oplysninger i januar 2022

I PFA Pension kan kunderne op til tre gange om måneden gratis skifte risikoprofil indenfor livscyklusproduktet. Herefter koster det 0,5 pct. af beløbet.

Ifølge PFA er de første skift gratis, fordi der kan være sket noget i opsparerens liv, der kræver en omlægning. Mens de 0,5 pct. ved den fjerde omlægning afspejler de egentlige omkostninger ved at gå fra en risiko til en anden.

AP Pension kræver 0,25 pct. – maks. 165 kr. pr. fond pr. dag – for at lade kunderne skifte. Hos Velliv koster det 300 kr. at skifte risiko, mens det koster 750 kr. at gå fra livscyklusprodukt til link eller omvendt.

Hvis man skal betale for at skifte profil eller produkt, skal man være meget opmærksom på prisen. Ellers kan det hurtigt komme til at gøre indhug i pensionen.

Gert Aage Nielsen, BedstPension

Hos Danica Pension koster det 950 kr. at gå fra eksempelvis høj til lav risiko, mens det ifølge selskabet er gratis at skifte fra livscyklus til link eller tilbage igen.

Gert Aage Nielsen opfordrer til, at man gør sig helt klart, om der er omkostninger ved at skifte risiko, også hvis omkostningen ikke er et gebyr men et spread eller en kursskæring.

»Hvis man skal betale for at skifte profil eller produkt, skal man være meget opmærksom på prisen. Ellers kan det hurtigt komme til at gøre indhug i pensionen,« siger Gert Aage Nielsen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.