Privatøkonomi

»Et forrygende år«: Investorerne har fået rekordhøje udbytter

De danske virksomheder har sendt rekordstore summer i retning af investorerne i 2021, viser tal fra Nationalbanken.

De danske virksomheder skruede markant op for udbyttebetalingerne og aktietilbagekøbene i 2021. Foto: Finn Frandsen

Da danske virksomheder har forkælet investorerne i form af udbytter og aktietilbagekøb i en grad, der ikke er set før. Sådan lyder det fra Nationalbanken, der har opgjort, at det danske erhvervs samlet set har sendt 114 mia. kr. i retning af investorerne i form af enten udbytte eller aktietilbagekøb.

»Det er et historisk højt beløb, der i den grad sætter to streger under at 2021 var et forrygende år for aktiemarkedet. Der ingen tvivl om, at de store børsnoterede selskaber i den grad har taget del i det globale opsving og har haft et forrygende år med høj indtjening,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Den tidligere rekord blev sat i 2008, da der strømmede 106,6 mia. kr. fra de danske virksomheder i retning af investorerne.

Med rekorden i hus, står det samtidig klart, at udbyttebetalingen og aktietilbagekøbene er mere end fordoblet de seneste 10 år. I 2011 sendte det danske erhvervsliv 48 mia. kr. i retning af investorerne.

»Det er overordentlig flot og vidner om at de store danske virksomheder har tacklet coronakrisen både hurtigt og effektivt,« lyder det fra Tore Stramer.

Med til historien hører, at man i Nationalbankens opgørelse har udeladt det ekstraordinære udbytte fra A.P. Møller-Mærsk i 2015, efter at konglomeratet solgte sin ejerandel af Danske Bank til A.P. Møller Holding.

Læs også
Top job