Privatøkonomi

Så lidt koster det at skære 100.000 kr. af en restgæld på 2 mio.

Renterne fortsætter med at stige, og nu er 2 pct.-lånet det toneangivende, uanset om det er med afdrag eller ej.

Lodrette konverteringer er spekulative. Men lige nu kan man skære betydeligt i sin restgæld ved at lægge om, mener Mikkel Høegh, der er afdelingsdirektør i Jyske Realkredit. Foto: Jyske Bank

Intet er så skidt, at det ikke er godt for boligejerne.

Renterne fortsætter med at stige, og nu er 2 pct.-lånet det toneangivende, uanset om det er med afdrag eller ej. Fredag kom 2 pct.-lånet med afdrag således også i spil igen.

At renterne igen har fået et nøk op, betyder, at boligejere med 1 pct.-lån igen kan overveje at konvertere opad. Hvis udgangspunktet er et 1 pct.-lån på 2 mio. kr., kan man skære knap 100.000 kr. af sin restgæld.

»Det er trods alt en ændring, der er til at tage at føle på. Man får ret meget for de 90 kr., og man ændrer ikke engang på sin risiko. Hvis man er mere risikovillig kan man ved at konvertere skråt spare godt 400 kr. om måneden,« siger afdelingsdirektør i Jyske Realkredit Mikkel Høegh.

En lodret konvertering betyder, at man indfrier sit eksisterende lån - i dette tilfælde et 1 pct.-lån til et 2 pct.-lån. Kursen på 1 pct.-lånet er så lavt, at det kan indfries til underkurs. I dette tilfælde vælger man et 2 pct.-lån tæt på kurs 100. Den helt store gevinst opstår, hvis renten falder igen, så man konvertere nedad.

En skrå konvertering er, når man udskifter sit eksisterende lån med et flekslån. Det giver en langt lavere ydelse end ved en lodret konvertering, men man fraskriver sig samtidig muligheden for at konvertere yderligere.

En lodret konvertering er spekulativ, fordi man risikerer at komme til at hænge på en højere ydelse end tidligere. I dette tilfælde fordobler man jo frivilligt sin rente fra 1 til 2 pct.

»En lodret konvertering har godt nok har ry for at være en kende spekulativ, men det er er måske for hårdt betragtet. Man kan trods alt ganske skattefrit reducere sin gæld med 10-15 pct. afhængigt af lån mv. Man skal godt nok afdrage længe for at lave en sådan manøvre,« siger Mikkel Høegh.

Der kan også være andre fordele ved at lægge om. Hvis det ved omlægningen viser sig, at restgælden er reduceret markant i forhold til boligens værdi, vil der være en bidragsgevinst at hente. Den kommer ikke automatisk.

Læs også
Top job