Privatøkonomi

Boligøkonomer bekymret: Usikkerhed om skattereform har udløst prisfest

Markedet for dyre ejerlejligheder - specielt projektlejligheder kan blive hårdt ramt af boligskattereform.

Artiklens øverste billede
Projektlejligheder kan blive meget hårdt ramt af forsinkelsen af boligskattereformen. Erfaringen er, at markedet kan gå næsten i stå, når der er usikkerhed om skatten. Arkivfoto: Jens Dresling

Forsinkelserne af og usikkerheden om den nye boligskattereform har udløst bekymring hos dem, der langer boliglån over bordet, nemlig realkreditinstitutterne.

Priserne på ejerlejligheder i de store byer har nået uanede højder på grund af forsinkelsen, og det kan udløse en stejl nedtur. Den kan gøre ondt.

»Det er sandsynligt, at udviklingen ville have været mere afdæmpet, hvis reformen var trådt i kraft i 2021. Det er ærgerligt, da priserne lige nu er meget høje. Vi er lidt bekymrede for, hvad der kommer til at ske, når reformen træder i kraft,« siger Nordea Kredits chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann.

Boligskattereformen skulle være trådt i kraft allerede i 2021. Men på grund af store it-problemer ikke mindst med vurderingerne er den udskudt til 2024. Reformen ventes at udløse skattestigninger på 70 pct. på ejerlejligheder i København og 50 pct. i Aarhus.

Reformen rammer kun dem, der køber efter 2024. Men de, der køber inden skæringsdatoen, vil være nødt til at tage højde for, at skattereformen kan betyde et forventet prisfald. Derfor er de nødt til at bede om rabat.

Allerede nu står det klart, mange først får deres vurderinger, efter at reformen er trådt i kraft, og det er uheldigt, mener Lise Nytoft Bergmann.

Nordeas boligkunder har som regel hørt om skattereformen, men mange er i tvivl om effekten. Derfor er det afgørende, at de vurderinger snart sendes ud, mener hun.

»Det kan være utrolig ubehageligt at have behov for en bolig, men ikke vide, hvad man kan forvente af de kommende skatter og dermed, hvilken effekt reformen forventes at få på familiens ejendom,« siger hun.

Bekymringen deles af Nykredit. Mange boligejere kan få en økonomisk øretæve, hvis de vil sælge umiddelbart, efter at reformen er trådt i kraft, mener Mira Lie Nielsen, der er chefanalytiker i Nykredit.

»Man køber sig ind i et marked, hvor priserne er øget markant på kort tid, og samtidig er der udsigt til højere renter. Det vil presse priserne ned, og tiden med store prisstigninger på ejerlejligheder lakker mod enden« siger Nykredits chefanalytiker.

Forsinkelsen har betydet, at der ikke er nogen bremse på ejerlejlighedspriserne. Værst stillet er købere af projektlejligheder, mener Realkredit Danmarks cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig.

Derfor vil der være endnu større fokus på kreditvurderingen i banker og realkreditinstitutter, hvis en projektlejlighed overtages, efter at reformen er trådt i kraft i 2024.

»Det kan pludselig blive afgørende, hvis den dyre projektlejlighed ikke bliver færdig ultimo 2023, og i stedet først er klar i starten af 2024,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Realkreditinstitutterne har en konkret erfaring at basere bekymringen på.

»Denne usikkerhed var fremherskende i 2019, før boligskattereformen blev udskudt. Det var med til at sætte projektmarkedet i stå på daværende tidspunkt,« siger Realkredit Danmarks cheføkonom.

Tiden er en vigtig faktor, og det skal interesserede købere være meget opmærksomme på allerede nu, fastslår Mira Lie Nielsen.

»Hvis ikke ejendomsmæglerne har lyst til at tale om det med køberne, så ligger der en endnu større opgave for andre aktører i at få køberne til at forholde sig til det.«

Mira Lie Nielsen tror, at udskydelser og kompleksiteten af reformen får købere til at resignere.

»Det får folk til at stå af og lidt lukke øjnene, og det gælder måske også ejendomsmæglere,« siger hun.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.