Privatøkonomi

Galopperende gaspriser: Tusinder af danskere mister mulighed

Hos flere energiselskaber kan kunderne ikke længere låse deres gaspris fast i en længere periode.

Artiklens øverste billede
Foto: Thomas Borberg

Hundredetusindevis af danske boligejere, som får deres bolig opvarmet med naturgas, har ikke længere mulighed for at sikre sig mod stigende gaspriser.

Energiselskaber som SEAS-NVE, OK og Norlys har nemlig lukket for, at kunderne kan låse deres gaspris fast i en længere periode. Det sker som en direkte konsekvens af den russiske invasion af Ukraine.

Energihandelsselskabet SEAS-NVE, der primært leverer gas til husstande på Sjælland, lukkede for muligheden torsdag.

»Krisen i Ukraine har skabt stigende usikkerhed på energimarkedet, og derfor har SEAS-NVE, valgt midlertidigt at suspendere alle tilbud om fastpriser på gas,« lyder fra Jack Kristensen, funktionschef i SEAS-NVE, i et skriftligt svar.

Da Rusland invaderede Ukraine, fik det priserne på naturgas til en overgang at stige med 60 pct., men i dag er prisen faldet tilbage, så den nu ligger ca. 25 pct. over niveauet inden invasionen.

SEAS-NVE har ca. 125.000 gaskunder, og selskabet ønsker af konkurrencehensyn ikke at oplyse, hvor mange af kunderne der har en aftale om fast pris.

»Priserne svinger så meget, og forsyningssituationen for den kommende vinter er så usikker, at det ikke kan lade sig gøre at stille en fastpris, og så ønsker vi at sikre kunderne mod de voldsomme opsving i priserne, vi ser nu. Vi vil ikke tilbyde løsninger, der binder kunderne til unødigt høje priser på den lange bane,« lyder det fra Jack Kristensen.

OK, der er landets andenstørste inden for naturgas, har indtil nu valgt at lukke for muligheden for at låse sin gaspris fast frem til mandag.

»Markedet er meget volatilt i øjeblikket. Det udfordrer vores processer, og så ser vi ind i en weekend, hvor vi ikke ved, hvilke politiske virkemidler der bliver taget i brug. I denne skuffe ligger der nemlig noget, som kan få indvirkning på priserne,« siger Simon Vestergaard Pedersen, produkt- og markedsudviklingschef, i OK.

Ifølge Simon Vestergaard har det historisk set været en lille andel af kunderne, der har låst prisen fast. Men pilen har peget op i takt med, at priserne i slutningen af 2021 steg.

Norlys, der har ca. 46.000 gaskunder, lukkede også for muligheden for at låse prisen fast torsdag.

»Vi valgte at gøre det som en direkte konsekvens af, at Ruslands invasion fik gaspriserne til at stige meget voldsomt. Vi ville sikre os, at der ikke var nogen af vores kunder, der landede med et træls produkt,w siger Mads Brøgger, direktør i Norlys Energi.

I Norlys havde man torsdag en forventning om, at markedsreaktionen ville være kortvarig. Men med den seneste udvikling er der nu bekymring for, at det kan vare i længere tid.

»Jeg håber ikke, at det bliver en lang konflikt, og vi har på ingen måde en fordel af de høje priser. Jeg vil meget hellere have lave energipriser, for det giver mere tilfredse kunder,« siger Mads Brøgger.

Energiselskabet oplyser, at en privatkunde med et gennemsnitligt årsforbrug på 1.500 m3 gas fra maj 2021 til maj 2022 vil opleve, at gasregningen er steget med ca. 11.500 kr.

I modsætning til SEAS-NVE, OK, og Norlys har man i Energi Fyn, valgt fortsat at give kunderne mulighed for at kunne låse prisen.

»Vi har valgt ikke at gøre det, for vi synes, at de kunder, der ønsker det, også skal have mulighed for det. Vi synes ikke, at vi kan lade de kunder, der gerne vil låse prisen for en periode, stå alene,« siger Finn Andersen, der er kommerciel direktør i Energi Fyn.

Han oplyser dog, at langt de fleste af de kunder, som besøger selskabets hjemmeside eller kontakter selskabet, vælger at få en variabel pris.

I Arbejdernes Landsbank peger privatøkonom Brian Friis Helmer på, at ca. 400.000 danske husstande i dag er opvarmet direkte med naturgas.

»Når de lukker for muligheden, siger det lige om den usikkerhed, der er i øjeblikket. For den enkelte betyder det noget, hvis man gerne vil gardere sig mod prisstigninger. Så bliver man nok skuffet, og så kommer man til at betale det, det nu koster,« siger Brian Friis Helmer.

Brian Friis Helmer peger på, at de højere gaspriser faktisk påvirker flere end de ca. 400.000 husstande. Oveni dette tal kommer nemlig ca. 100.000 husstande, som egentligt er opvarmet via fjernvarme, men hvor naturgas udgør en høj andel.

»Det er helt klart noget, der kan mærkes. Hvis man ser over de seneste måneder, så har husstande med naturgas kunnet mærkes. Det er måske op mod 1.000 kr. dyrere om måneden, bare for at have den samme varme i rørene,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.