Privatøkonomi

Antallet af til salg-skilte rammer laveste niveau i mere end et årti

Boligsiden har ført statistik over antallet af boliger til salg i 12 år, og i den tid er der aldrig tidligere blevet registreret et så lavt tal som i februar.

Artiklens øverste billede
Foto: Peter Hove Olesen

Antallet af til salg-skilte på boligmarkedet fortsætter med at falde til et nyt historisk lavpunkt. Mens der for en måned siden var 32.716 ejerboliger til salg, er tallet nu nede på 31.630, viser Boligsidens månedlige udbudsstatistik.

Den seneste måneds fald kommer, efter at de tidligere niveauer allerede er blevet stemplet som »bekymrende« af økonomer. Med den seneste måneds fald har boligudbuddet ramt det laveste niveau i de ca. 12 år, hvor Boligsiden har ført statistik på området.

»De seneste måneder er boligrenterne steget, og kombineret med den urolige situation mellem Ukraine og Rusland kunne man frygte, at det ville få køberne til at holde sig væk. Sådan er det dog ikke gået. I stedet viser det faldende udbud, at der har været lidt flere købere end sælgere i markedet i februar,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

Hvis man ser på dagens tal fra Boligsiden og kobler dem sammen med udbudstal fra Finans Danmark, er der tale om det laveste udbud siden februar 2006, lyder det fra Arbejdernes Landsbank.

»Vi er tilmed meget tæt på at gå endnu lavere end bunden i 2006. Selvom det ikke er usædvanligt, at udbuddet falder hen over vinteren, så har faldet i år været større, end vi normalt oplever,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Han peger på, at udbuddet af boliger er faldet med 16 pct. siden oktober.

»Det ekstremt lave og fortsat dalende udbud af boliger anser vi som en risikofaktor for boligmarkedet. Markedet risikerer at få svært ved at absorbere en potentiel ny stigning i efterspørgslen,« lyder det fra Jeppe Juul Borre.

Blandt økonomerne er der dog en forventning om, at pilen for udbuddet på boligmarkedet snart vil begynde at pege opad igen. Bag denne forventning ligger der flere faktorer, som kan få efterspørgslen til at falde.

»Nu er de sidste coronarestriktioner væk, renten er steget, og der er uro og store geopolitiske spændinger i Ukraine. Det forventer vi vil lægge en dæmper på boligmarkedet i den kommende tid,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.