Økonomer venter, at hastigheden falder på boligmarkedet
Februar bød på en lille fremgang i antallet af solgte boliger, viser nye tal fra Boligsiden.dk. Boligmarkedet vil dog gå ned i gear, lyder vurderingen.
Boligmarkedet er kommet godt igennem årets sidste vintermåned, men forude venter der lavere temperaturer på boligmarkedet.
Sådan lyder vurderingen fra to økonomer, efter at Boligsiden.dk har offentliggjort handelstal for februar.
»Vi forventer, at den igangværende opbremsning på boligmarkedet vil fortsætte i den kommende tid. De sociale restriktioner er væk, renten er steget og boligpriserne er hoppet i vejret de seneste to år. Det vil alt andet lige lægge en dæmper på ønsket om at købe ejerbolig,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.
Da store dele af Danmark blev lukket ned under coronakrisen, begyndte mange danskere at interessere sig mere for deres bolig. Det satte så meget gang i boligmarkedet, at det slog den ene rekord efter den anden.
Siden midten af 2021 er boligmarkedet dog begyndt at bremse op, og det er denne tendens, der blandt økonomer ventes at fortsætte. Ikke mindst fordi renterne er steget markant.
Beregninger fra Nordea Kredit viser, at regningen for at finansiere et køb af et gennemsnitligt hus til en pris på 2,4 mio.kr. er steget med 640 kr. om måneden siden årsskiftet.
»Den stigende rente gør ondt på boligkøberne, og de unge bliver hårdest ramt, da det ofte er dem, der har brug for de største lån. Det kommer til at lægge en dæmper på boligsalget i den kommende tid,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.
I Arbejdernes Landsbank venter man også, at tempoet på boligmarkedet vil falde i den kommende tid. Her peger man også på rentestigningerne som årsag.
Mens renten for lidt over et år siden lå på 0,5 pct. for et fastforrentet lån med en løbetid på 30 år, er det i dag et lån med en rente på 3 pct., der er i spil. Ved årsskiftet hed renten 1,5 pct.
»Fremtiden for boligmarkedet er præget af en hel del nye modvinde. Rentestigningen vil præge boligefterspørgslen, handlerne og til dels også priserne. Samtidig har de markant højere energipriser gjort livet i boligen dyrere, og det kan også spille en rolle, når danskerne skal strikke boligdrømmen sammen,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.
Den stigende rente gør ondt på boligkøberne, og de unge bliver hårdest ramt.
Indtil nu har boligmarkedet dog formået at holde dampen oppe. I februar steg antallet af handler nemlig med ca. 3 pct., så der samlet blev solgt ca. 7.200 boliger i årets korteste måned, viser handelstallene fra Boligsiden.dk.
Det er et godt stykke over niveauet for årets anden måned i perioden fra 2011 til 2019. Her blev der i gennemsnit handlet ca. 4.600 boliger, lyder det fra Arbejdernes Landsbank.
»Der er dog intet, som kan følge med sidste års hæsblæsende tempo, hvor der blev handlet næsten 10.000 boliger i februar,« lyder det fra Jeppe Juul Borre.