Først faldt tempoet på boligmarkedet, nu venter økonom, at sælgerne må give lidt større nedslag
Det gennemsnitlige prisnedslag ved hushandler er fortsat på et lavet niveau, men det er steget, og i Arbejdernes Landsbank venter man, at denne tendens vil fortsætte.
Køberne på boligmarkedet har fået lidt mere held med at forhandle et nedslag i prisen hjem i takt med, at tempoet på boligmarkedet er faldet. Det viser de seneste tal fra Finans Danmark, der er finanssektorens brancheorganisation.
På markedet for huse fik køberne i fjerde kvartal 2021 i gennemsnit forhandlet et nedslag på 4,7 pct. hjem. Det er en stigning i forhold til 3. kvartal 2021, hvor det gennemsnitlige prisnedslag lå på 3,6 pct.
Hos Arbejdernes Landsbank har man set nærmere på tallene i en analyse, hvor man peger på, at prisnedslagene trods den seneste tids stigning fortsat er på et lavt niveau.
Prisnedslagene på huse har nemlig været faldende, siden coronakrisen skyllede ind over landet. I fjerde kvartal 2019 lød det gennemsnitlige nedslag på et gennemsnitligt hus på 140 m2 således på 6,39 pct., og tallet nåede et foreløbigt lavpunkt i 2. kvartal 2021 med 2,93 pct.
For ejerlejligheder er størrelsen på prisnedslagene også steget. Hvor der i tredje kvartal i fjor blev givet et nedslag på 3,5 pct., lød det gennemsnitlige nedslag i de sidste tre måneder af 2021 på 4,5 pct.
Og pilen for prisnedslagene vil formentlig fortsætte med at pege opad i den kommende tid, lyder det fra Arbejdernes Landsbank.
»Vi forventer, at prisnedslagene ligeledes vil være i den lave ende i begyndelsen af 2022 for herefter at begynde at tikke stille og roligt op i takt med, at farten på boligmarkedet vil flade ud gennem året,« skriver Lisette Rosenbeck Christensen, økonom i Arbejdernes Landsbank.
Hun peger på, at usikkerheden på boligmarkedet med krigen i Ukraine er steget.
»Her og nu rammer det danskerne, boligejerne og økonomien gennem højere energipriser og giver sammen med højere renter modvind til boligmarkedet. Det er lige nu kort og godt blevet dyrere at sidde i sin bolig. Boligmarkedet står dog et stærkt sted med robuste boligejere og fortsat høj boligefterspørgsel, og der skal meget til for at få boligmarkedet til at vakle,« lyder det fra Lisette Rosenbeck Christensen.