Privatøkonomi

Obligationsmarkedet i nye fald: Frygten for inflation skaber nye rystelser

Krig, stigende energipriser og udsigten til en strammere pengepolitik er en grim cocktail for hele finansmarkedet. Men den er værst for obligationerne, som falder tungt.

Artiklens øverste billede
Finansmarkederne smider obligationerne fra sig af frygt for højere inflation. Foto: Finn Frandsen

Mens de europæiske aktiemarkeder stort set har dækket tabene fra krigens første dage ind, er kurserne på mange obligationer fortsat nedad og har sendt renterne op.

I denne uge accelererede rentestigningerne, da den amerikanske centralbankchef Jerome Powell gjorde det klart, at han vil tage endnu hårdere fat end ventet i kampen mod inflation.

Det sendte renterne på både amerikanske og europæiske obligationer yderligere i vejret.

»Der er et helt andet inflationsbillede nu end tidligere, og det viser Powells tale. Selvom krigen stopper og problemerne i forsyningskæderne forsvinder, så er der stadig mere inflation i verden de næste 10 år end før. Det er ikke et godt klima for obligationer,« siger Anders Svendsen, chefanalytiker i Nordea.

Markedet frygter ifølge Anders Svendsen, at de højere renter kan tvinge økonomien i knæ, uden at det vil dæmpe inflationen mærkbart.Det er en grim kombination for obligationsejere, der modtager faste kuponbetalinger fra deres papirer.

Rentestigningerne risikerer ifølge strateger fra bl.a. Citigroup snart at ramme aktiemarkederne ved bl.a. at gøre det dyrere for virksomheder at finansiere sig og ved at mindske gevinsten ved at eje vækstaktier.

Bevægelsen i markedet kan også ses i boligrenten herhjemme, som er braget i vejret.Renten på et 30-årigt fastforrentet boliglån faldt fra omtrent 6,5 pct. i 2009 til 0,5 pct. for cirka et år siden. For godt to måneder siden lå den i 1,5 pct.

Og efter de seneste stigninger er realkreditinstitutterne ikke langt fra at skulle åbne et lån til 3,5 pct.

»Rentestigningerne betyder, at visse boligsøgende kan stå i en situation, hvor man må justere på sine boligdrømme, når boligen skal findes. Finansieringen vil simpelthen fylde mere i budgettet, og det kan få den konsekvens for nogle, at de må finde en lidt billigere bolig,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Obligationsmarkedet har haft det svært lige siden starten af 2021. Her stod det klart, at økonomierne ville komme sig hurtigt efter pandemien og at der ville komme højere inflation, som risikerer at bide sig fast.

Dertil eksploderede statsgælden under pandemien, hvilket vil øge udbuddet af obligationer de næste mange år.

Udviklingen får de store pensions- og forsikringsselskaber, der ligger inde med enorme obligationsbeholdninger, til at barbere yderligere i deres porteføljer - hvilket ifølge Deutsche Bank blot har sat endnu mere skub i prisfaldene.

Danskerne ejer for mindst 450 mia. kr. stats-, realkredit- og virksomhedsobligationer igennem investeringsforeninger og endnu mere igennem pensionsordninger.

Investorer i statsobligationer i euro tabte ifølge Deutsche Bank 2,5 pct. sidste år – ifølge banken var det deres første år med tab siden 2006.

Barclays Global Aggregate Bonds Index, der skygger obligationer for omtrent 440.000 mia. kr., tabte 4,7 pct. sidste år. Det var det værste afkastår siden 1999. Indekset er fortsat ned i 2022, og de seneste uger med endnu større fart i takt med at krigen i Ukraine har forøget angsten for den stigende inflation.

Per den 18. marts havde indekset ifølge Bloomberg tabt 10 pct. fra toppen ved indgangen til 2021.

Ifølge Deutsche Bank ser marts ud til at blive den værste måned for tyske statsobligationer siden 1994.

»Tyske statsobligationer med sine lave renter har længe været en opskrift for negative afkast selv da inflationen var lav. Nu stiger inflationen hurtigt og vi ser den største ødelæggelse af real værdi i markedet for statsobligationer siden anden verdenskrig,« skriver Jim Reid, strateg i Deutsche Bank i en note torsdag.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.