Privatøkonomi

Nye beregninger: Danskernes friværdier har sat rekord

Danskernes friværdier voksede markant i løbet af det forgange år, og det sendte dem op på det højeste niveau nogensinde.

Artiklens øverste billede
Danskernes friværdi nåede i 2021 det højeste niveau nogensinde. Foto: Joachim Adrian

Der skal føjes endnu en side til det efterhånden lange kapitel om rekorder på boligmarkedet i 2021. I det forgangne år nåede danskernes friværdier nemlig op på et hidtil uset højt niveau, viser nye beregninger fra Realkredit Danmark.

»Ikke overraskende kan vi konstatere, at friværdierne i øjeblikket befinder sig på rekordhøje niveauer,« skriver Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

Ved udgangen af 2021 havde danskerne friværdier for 2.365 mia. kr. i ejerboliger og fritidshuse, viser beregningerne fra Realkredit Danmark.

Til sammenligning nåede friværdierne op på 2.325 mia. kr. i tiden op til finanskrisen. I beregningerne er der taget højde for inflationen.

De danske boligejeres friværdier steg i løbet af 2021 med hele 328 mia. kr., og det er den største stigning på et enkelt år siden 2005. Dengang steg friværdierne med ca. 375 mia. kr. I 2005 steg huspriserne med mere end 20 pct., mens 2021 bød på prisstigninger på ca. 10 pct.

»At friværdistigningen i 2021 er næsten lige så stor som dengang trods en markant forskel i prisfesten skyldes, at danskerne fortsat er mådeholdne i forhold til at optage tillægslån i boligen,« lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig.

Beregningerne fra Realkredit Danmark viser, at danskernes samlede boliggæld i løbet af 2021 steg med 3,7 pct. mod en stigning på 16,5 pct. i 2005. De stigende priser og den lavere lånelyst har fået belåningsgraden til at dykke og altså friværdien til at stige.

I gennemsnit ligger den gennemsnitlige friværdi i et parcelhus i øjeblikket på ca. 1.275.000 kr., hvilket svarer til en stigning på 300.000 kr. siden begyndelsen af 2020, hvor coronakrisen skyllede ind over verden og fik flere regeringer til at lukke samfundene mere eller mindre ned.

»Samlet set understreger udviklingen i friværdierne, at opsvinget på boligmarkedet har været særdeles bredt funderet på tværs af landet gennem pandemien, men at der i sagens natur har været betydelige forskelle i prisudviklingen. Vi ser også, at der er en klar tendens til, at friværdierne er steget mest i de områder, hvor friværdierne i forvejen var størst, og hvor boligpriserne er højest,« skriver Christian Hilligsøe Heinig, der dermed peger på, at de danske boligejere er godt rustede til at modstå den modvind, der er kommet som følge af højere renter og inflation.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.