Privatøkonomi

Galopperende benzinpris: Forhøjet fradrag til 1,2 mio. pendlere er tirsdag på Skatterådets dagsorden

De galopperende brændstofpriser har udvandet 2022-fradraget til landets 1,2 mio. pendlere i en grad, så Skatterådet tirsdag skal diskutere, om fradraget helt ekstraordinært skal hæves.

Artiklens øverste billede
Danmarks 1,2 mio. pendlere er ramt af de galopperende brændstofpriser, som har udvandet værdien af det populære kørselsfradrag. I 2020 trak pendlerne i alt 16,6 mia. kr. fra i skat.

For fire uger siden skød Skatterådet de stigende benzinprisers betydning for 2022-kørselsfradraget til hjørne. I dag er benzinprisen endnu højere, og nu skal rådet igen diskutere sagen.

At Skatterådet med formand Jane Bolander i front ikke traf en afgørelse om det populære fradrag den 22. marts, blev forklaret med, at rådets 19 medlemmer ønsker et »mere solidt grundlag« at træffe beslutningen på.

»Skatterådet vil derfor taget spørgsmålet om en eventuel forhøjelse af befordringssatserne op på det næste Skatterådsmøde den 26. april,« lød meldingen fra Jane Bolander.

Tirsdag er kørselsfradraget, som årligt benyttes af 1,2 mio. pendlere, derfor igen til debat.

Det sker i slipstrømmen på et borgerforslag om helt at fjerne alle afgifter på benzin og diesel, som med opbakning fra 84.197 danskere nu er blevet fremsat som et såkaldt beslutningsforslag. Dermed skal det populære forslag drøftes i folketingssalen den 10. maj.

I en tid med høj inflation er det ekstremt vigtigt, at Skatterådet med en nålestikoperation sikrer, at kørselsfradraget har en værdi for pendlere, der understøtter mobiliteten på arbejdsmarkedet og dermed sikrer en gevinst for samfundsøkonomien.

Ilyas Dogru, forbrugerøkonom i FDM

Samtidig viser et kig på listeprisen på benzin, at mens en liter benzin kostede 15,89 kr., da Skatterådet senest drøftede kørselsfradraget, er prisen i dag 16,19 kr. – 27 pct. højere end de 12,78 kr. som er Skatterådets udgangspunkt for de nuværende 2022-satser.

Business Danmark, der er talerør for 29.000 ansatte indenfor salg og marketing, har tidligere presset på for, at Skatterådet hæver både kilometerfradraget til pendlerne og den skattefri kørselsgodtgørelse, som firmaer kan udbetale til ansatte, der bruger egen bil på jobbet.

Nu har organisationen taget skridtet videre og spurgt danskerne, om det vil være rimeligt, at kørselsfradraget mellem hjem og arbejde hæves, når udgifterne til transport stiger. Til det svarer 83 pct. af de adspurgte ja.

»Det viser jo en tydelig opbakning til at hæve kørselsfradraget,« siger kommunikationschef Michael Krag-Svendsen.

Han hæfter sig især ved det klare ja set i lyset af, at undersøgelsen er repræsentativ for samtlige godt 2,9 mio. danskere, som p.t. er i job, selv om kun 1,2 mio. benytter sig af fradraget.

I FDM peger forbrugerøkonom Ilyas Dogru på vigtigheden af, at det i en tid med mangel på ledige hænder er vigtigt at sikre, at danskerne bevarer lysten til at pendle.

»I en tid med høj inflation er det ekstremt vigtigt, at Skatterådet med en nålestikoperation sikrer, at kørselsfradraget har en værdi for pendlere, der understøtter mobiliteten på arbejdsmarkedet og dermed sikrer en gevinst for samfundsøkonomien,« siger Ilyas Dogru.

Han tilføjer, at man fra politisk side tillige kan overveje at lempe afgiften på den grønne del af benzin og diesel i stedet for en generel afgiftslempelse med tanke på den grønne omstilling og afhængigheden af russisk olie.

Normalt ændrer Skatterådet ikke på fradrags- og godtgørelsessatser i løbet af et kalenderår. Rådet har dog tidligere hævet satserne ekstraordinært. Det skete senest i år 2000, hvor den høje kilometersats blev hævet midt i marts med 7 pct.

I 2020 trak knap 1,2 mio. pendlere i alt 16,6 mia. kr. fra i skat svarende til et gennemsnitligt fradrag for transport til og fra arbejde på 16.634 kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.