Privatøkonomi

»Priserne kommer til at falde«: Danskernes interesse for et sommerhus er dykket

Flere faktorer har medvirket til, at interessen for sommerhuse er faldet, lyder det fra boligøkonom.

Efter en hæsblæsende periode under coronakrisen er markedet for sommerhuse blevet normaliseret. Foto: Carsten Ingemann

Mens interessen for sommerhuse nærmest eksploderede, da coronakrisen lukkede samfund og landegrænser, er aktiviteten på det seneste faldet. Og nu peger en ny måling i retning af, at pilen også vil have pil nedad i den kommende tid.

Mens det for tre måneder siden var 1,4 pct. af forbrugerne, der havde planer om at købe et sommerhus i løbet af de kommende 12 måneder, faldt andelen i april til 0,3 pct. Det viser en ny måling fra Voxmeter.

»Der er en markant lavere interesse for sommerhuse, og man kan allerede nu se det i antallet af handler,« siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

Det er ikke kun tallene fra Voxmeter, der peger i retning af en opbremsning på sommerhusmarkedet. Det såkaldte fremvisningsindeks fra Home, der fungerer som en god rettesnor for antallet af kommende handler, faldt fra marts til april med næsten 13 pct.

Antallet af sommerhushandler faldt i samme periode med lidt over 11 pct. hos Home.

Der er ikke tale om et enkelt udfald, for ser man på udviklingen det seneste år, er fremvisningsindekset for sommerhuse hos Home faldet med 52 pct. det seneste år, mens antallet af solgte sommerhuse er gået tilbage med 55,6 pct.

Ifølge Mira Lie Nielsen er der flere faktorer, der ligger bag den faldende interesse. Den største effekt kommer fra de stærkt stigende renter. Men også de generelle prisstigninger spiller ind.

»Det er bare noget helt andet at skulle finansiere et sommerhus med et lån med en rente på 4 pct., og når alt går fra at være boomende til, at det nu er ved at stoppe op, så er det ikke et sommerhus, som ligger lige for i tankerne,« siger Mira Lie Nielsen.

Endelig er coronaeffekten også pillet ud af ligningen. De tider, hvor mange danskere var på udkig efter et sommerhus, da store dele af samfundet blev lukket ned, er ovre.

»Salget af sommerhuse fortsatte, selv om vi kunne rejse ud igen, men nu er behovet nok blevet lidt mindre, fordi corona er gået i glemmebogen,« siger Mira Lie Nielsen.

Indtil nu har priserne på sommerhuse holdt stand. Men det vil ikke vare ved, lyder det fra Nykredit, hvor man venter, at priserne vil være faldet, når året er omme.

»Det markante skifte i antallet af købere kommer til at vise sig i priserne. Priserne kommer til at falde,« siger Mira Lie Nielsen.

Læs også
Top job