Sort mandag: Største aktiefald i to år
Kun tre aktier i C25-indekset ligger nu i plus i forhold til begyndelsen af året.
Der er dømt sort mandag for de danske aktier.
Det toneangivende C25-indeks faldt i dag omkring 5 pct. Indekset drattede efter den omtumlede mandag under 1.600. Det er det største fald siden 12. marts 2020.
Dengang faldt indekset 8 pct.
Hårdest gik det ud over Ambu, der producerer medicinsk udstyr.
Aktiekursen blev banket i bund med 11 pct. og er halveret siden nytår. Kursen er nu nede på 80. Ambu er en af de dyreste aktier på fondsbørsen i forhold til indtjening. Det betegnes som P/E-værdien.
I Ambus tilfælde er den ca. 90. I Novo Nordisk og Coloplast er den omkring 30.
Ambu var ikke den eneste aktie, der fik et gevaldigt tryk nedad. Kurserne på A.P. Møller Mærsk, DSV og Demant faldt næsten 6 pct. på denne sorte mandag.
Med Jyske Bank, Novo Nordisk og Chr. Hansen som undtagelser er alle aktier i C25-indekset faldet siden januar.
Lars Skovgaard Andersen, der er investeringsstrateg i Danske Bank, peger på den seneste tids rentestigninger i den 10-årige amerikanske rente som en af årsagerne til, at det danske C25-indeks igen er blevet sendt i dørken.
Frygten for recession og usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine har de seneste måneder medført, at danske aktier har klaret det fornuftigt i forhold til de amerikanske.
Nu er de kraftige rentestigninger igen i centrum, og det tegner dårligt for C25-indekset, der af samme årsag fik betragtelige kurstæv i starten af 2022, mener Lars Skovgaard Andersen.
»Fordi vi har klaret det relativt godt på det seneste, har vi også mere at give af. På samme tid er investorerne tilbageholdende i det nuværende marked, og det danske aktiemarked er mindre likvidt. Derfor er udsvingene bare mere markante, som det ser ud nu,« fortæller Lars Skovgaard Andersen.
Han forventer, at der fortsat vil være store udsving på aktiemarkederne.
»Vi er nødt til at se, at inflationen aftager. Lige nu venter mange investorer på, at tonen fra den amerikanske centralbank (Fed) bliver mildere. Det vil sætte en prop i de lange renter og være godt for de rentefølsomme og dyre vækstaktier, som har været mest presset,« siger Lars Skovgaard Andersen.