Privatøkonomi

Mens inflationen raser: Disse fødevarer er blevet billigere det seneste år

Prisen på dagligvarer brager i vejret, men forbrugerne har stadig mulighed for at afbøde en del af prischokket. Prisen på en række fødevarer har det seneste år været stabile eller faldende.

Det er blevet langt dyrere at fylde indkøbsvognen - medmindre man målbevidst søger ud i bestemte hjørner af supermarkederne. En række varegrupper er det seneste år faldet i pris. Arkivfoto: Miriam Dalsgaard

En inflation på 6,7 pct. dræner lige nu de danske forbrugere for købekraft.

Det er dog stadig muligt at dæmpe prischokket ved målbevidst at søge ud i de rigtige hjørner af supermarkederne, hvor en række fødevarer det seneste år er faldet i pris, mens andre har holdt en stabil prissætning.

Det fremgår af Danmarks Statistiks forbrugerpristal for april.

Opgørelserne viser, at prisen på smør i april var knap 12 pct. lavere end i april 2021. Prisfaldet kan skyldes, at detailkæderne op mod påske havde slagtilbud på smør for at lokke kunder i butikkerne. På råvarebørserne er prisen på smør fortsat rekordhøj, og det samme er Arlas mælkeafregning til landmændene.

Prisen på frossen fisk er det seneste år faldet 4,4 pct., mens forarbejdede og konserverede fisk og skaldyr også er blevet billigere. Det samme gælder for både æg og det salt, der hører til.

På en række andre basisvarer har der kun været moderate prisstigninger. Eksempelvis er prisen på ris steget 1,3 pct., mens forarbejdede grøntsager er steget 1,1 pct. Prisen på svinekød er steget 3,5 pct., men kommer fra et meget lavt niveau.

De gennemsnitlige forbrugerpriser på svinekød er fortsat kun 3-4 pct. højere end for 12 år siden, hvilket er en del af forklaringen på, at pengene lige nu fosser ud af dansk svineproduktion. Prisen på kartofler er steget 5,7 pct., men kommer også fra et lavt niveau. Kartofler er stadig billigere end i perioder af 2012, 2013 og 2015.

Der er således stadig mulighed for at styre indkøbsvognen uden om de værste prisstigninger. Hvis man ikke vil bruge tid på det, rammer prishammeren for fuld kraft.

Således er prisen på spiselige olier, pasta og frisk mælk steget mere end 20 pct., mens okse- og kalvekød er steget 18,6 pct. og pizza 17,2 pct.

På tværs af alle kategorier er fødevarepriserne det seneste år steget 7,7 pct., og prisstigningerne accelererer stadig. I marts var årsstigningen på 6,8 pct. og i april på 5,7 pct.

Læs også
Top job