Så meget kunne der pruttes om prisen på sommerhuse – cheføkonom venter, at afslagene blive større i år
I 2021 blev der på landsplan givet afslag på lidt over 4 pct., når der blev handlet sommerhuse, viser analyse.
Hvis sommerhuset skal sælges, skal sælgeren sandsynligvis give et lidt større afslag end tidligere. Sådan lyder det nu fra Spar Nord, som i en analyse har set nærmere på, hvor store afslag der blev givet på sommerhusmarkedet i det forgangne år.
I et år, hvor sommerhusmarkedet buldrede frem med prisstigninger på 15 pct., blev der på landsplan givet afslag på lidt over 4 pct. Og det sidste tal vil altså med stor sandsynlighed vokse sig større i år, lyder vurderingen.
»Nu går vi ind i en anden fase i dansk økonomi, hvor man må have en forventning om, at noget af aktiviteten bliver pillet ud af markedet. Det kommer nok til at starte med afslagene, og senere får vi det så at se i prisstatistikken, hvor vi godt kan ende med at se prisfald,« siger Jens Nyholm, der er cheføkonom i Spar Nord.
Analysen, som bygger på data fra Finans Danmark, viser, at der generelt blev givet de største afslag i den vestlige del af Danmark, mens de mindste blev givet i den østlige del af landet.
Ser man på, hvor i landet der i 2021 blev givet de største afslag, bliver top-5 udgjort af jyske kommuner. Vesthimmerlands Kommune topper listen med afslag på lidt over 8 pct., og herefter følger Struer og Aalborg med afslag på henholdsvis 6,95 pct. og 6,6 pct.
»Det er som om, at jo tættere man kommer på de større byer, desto større pres opad er der på sommerhuspriserne. Det skyldes, at friværdierne i de større byer er større, så jo længere væk man kommer, og jo højere udbuddet er, desto større afslag bliver der givet,«
Denne effekt vil formentlig også gøre sig gældende i år, lyder det fra Spar Nord, hvor man samtidig peger på, at der ikke kun er negative effekter, som påvirker markedet for sommerhuse. F.eks. er beskæftigelsen på et rekordhøjt niveau, og selv om danskernes formuer har fået tæsk i de første måneder af 2022, er de stadig store. Omvendt peger den tårnhøje inflation i den stik modsatte retning.
»Der er nogle ting, som holder hånden under de enkelte husholdninger, men de prisstigninger, der har været, vil tage luften ud af efterspørgslen. Specielt på sommerhusmarkedet, som ikke pinedød er et nødvendigt gode at have,« siger Jens Nyholm.
Det er ikke kun inflationen, der er steget. Det samme er renteniveauet, og den markante stigning, gør, at nogen kan have forkøbt sig, lyder vurderingen.
»Det bliver interessant at se reaktionsmønsteret, hvis man f.eks. har finansieret sit sommerhus med flekslån uden afdrag, og man så sidder med kuglerammen og samtidig gerne vil på sommerferie til Toscana og på skitur om vinteren. Man kan altid vælge at leje sit sommerhus ud for at få det betalt den vej. Men det bliver så måske mere af nød end af lyst,« siger han.
I den anden ende af skalaen finder man Bornholm. Det er den eneste kommune i Danmark, hvor den realiserede handelspris i 2021 lå over udbudsprisen. Med andre ord skulle køberne betale mere, end prisskiltet i første omgang viste.
»Det er interessant. Og man kan ikke afvise, at der i år er områder, hvor det vil ske. Der er nemlig fortsat pæn aktivitet i de store byer, og i vores estimater er vi ikke på vej ind i en recession. Men overordnet har sommerhusmarkedet pil ned. Det har balanceret på en knivsæg i årets første måneder, og rentestigningerne og de stigende leveomkostninger gør, at det tipper til den negative side,« siger Jens Nyholm.