Privatøkonomi

Verdens største investor spår bedre tider for aktier og obligationer efter et »katalyserende øjeblik«

Rick Rieder, der er investeringsdirektør i Blackrock, forudser en bedring i det amerikanske obligationsmarked i løbet af sommeren, som vil føre til mere stabile renter.

Artiklens øverste billede
Blackrock er verdens største investeringsfond. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Stik mod al investorlogik har både aktier og obligationer haft et hæsligt år som følge af pengepolitiske stramninger fra den amerikanske centralbank (Fed), krigen i Ukraine og voksende frygt for recessioner i USA og Europa.

Men i løbet af sommermånederne vil udsalget i amerikanske aktier og obligationer sandsynligvis ebbe ud, efterhånden som Fed luger ud i sin bugnende balance på næsten 9.000 mia. dollars. Det forudser Rick Rieder, investeringsdirektør i kapitalforvalteren Blackrock, der er verdens største investor.

»Jeg tror, vi vil se en bedring i markederne, som starter engang i løbet af sommeren... Meget vil ske i mellemtiden,« siger han i et interview med Reuters, hvori han kalder den amerikanske centralbanks reduktion af balancen, der ventes at begynde i juni, et »katalyserende øjeblik« for markedet.

Årsagen er ifølge Rick Rieder, at aktivpriserne efterhånden vil normalisere og genskabe tilliden til finansmarkederne, der har været ramt af uro, siden Fed begyndte at gå mere aggressivt pengepolitisk til værks for at bekæmpe den historiske inflation i USA.

Tilbage i april landede inflationen i USA på 8,3 pct.

Frygten for, hvilke konsekvenser Feds reduktion af balancen vil få, har de seneste måneder ført til det værste blodbad på obligationsmarkedet i årtier med betragtelige fald til stats-, bolig- og erhvervsobligationer På samme tid er renterne banket op, hvilket også har ramt aktiemarkedet.

Siden årsskiftet er det toneangivende S&P 500-indeks faldet med 15 pct. For nylig var indekset tæt på være faldet 20 pct. fra sin top ved årsskiftet, hvilket i så fald ville betyde, at amerikanske aktier var i et ”bear marked”.

Fordi den amerikanske centralbank ikke længere vil pumpe likviditet ind i markederne, men i stedet tage den ud, vurderer Rick Rieder, at vi på sigt har set slutningen på et årtier langt bullmarked på obligationsmarkedet.

»Vi har set enden på obligations-bullmarkedet. Der er en strukturelt højere inflation på grund af deglobalisering, udviklingen i forsyningskæderne og vedholdende infrastrukturomkostninger,« understreger Rick Rieder.

På blot fem måneder er den 10-årige amerikanske statsobligationsrente strøget til vejrs fra 1,5 pct. i starten af året til i dag at være cirka 3 pct. For to uger siden lå renten på 3,2 pct. – det højeste niveau i tre og et halvt år.

Rick Rieder mener, at renterne måske vil stabilisere i omegnen af 3,25-3,5 pct. i år, om end de vil dale en smule i løbet af de efterfølgende måneder.

»Jeg tror, at vi har set mindst 90 pct. af rentebevægelserne i år,« siger han.

Den amerikanske centralbank forventes at hæve sin styringsrente med 50 basispoint i juni og juli. Centralbanken har indtil videre hævet renten 75 basispoint i år. Fra juni vil Fed desuden reducere sin balance af stats- og realkreditobligationer med 47,5 mia. dollars om måneden. Efter planen skal beløbet stige til 95 mia. dollars over de efterfølgende tre måneder.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.