Privatøkonomi

Her er investeringen, der slår langt de fleste aktier i 2022

Selvom det måske er en lidt kedelig investering, har den amerikanske dollar givet et hæderligt afkast i 2022, hvor aktierne mere eller mindre er blevet sendt i dørken globalt.

Artiklens øverste billede
Den amerikanske dollar er blevet styrket markant i 2022. Arkivfoto

Normalt er valuta ikke det mest attraktive at investere i. For det meste er udsvingene og afkastene små. Men ikke desto mindre har det været en af de bedste investeringer, hvis man har købt op i amerikanske dollars i år.

For mens aktierne ifølge MSCI World-indekset er raslet ned med 10 pct. i 2022 globalt set, er den amerikanske dollar omvendt strøget til vejrs med næsten 10 pct. i forhold til den danske krone og euroen siden årsskiftet.

Styrkelsen af dollaren har især været drevet af en strammere pengepolitik fra den amerikanske centralbank (Fed), som har medført rentestigninger og gjort dollaren mere attraktiv.

På samme tid har uroen på de finansielle markeder skabt af krigen i Ukraine fået flere investorer til at søge over i dollaren, som betragtes som en sikker valuta, når volatiliteten tager til.

Mens Fed har hævet sin toneangivende rente med 75 basispoint siden marts forventes Den Europæiske Centralbank (ECB) først at levere sin første renteforhøjelse i juli. Fordi den amerikanske pengepolitik bliver strammet før alle andres, kan det føre til, at dollaren fortsat kravler op.

For udviklingen i valutamarkedet er mest af alt drevet af forskellene i centralbankernes pengepolitik og renteniveauerne på globalt plan.

Dollarstyrkelsen har ikke blot været en fordel for de investorer, som har fyldt deres portefølje op med den amerikanske møntfod. Gevinsten har også været mærkbar for dem, som har købt amerikanske aktier i 2022.

Godt nok har det amerikanske aktiemarked som helhed taget et dyk i år, men styrkelsen af dollaren har været med til at afbøde en væsentlig del af faldet. Hvis man tager udgangspunkt i MSCI’s USA-indeks, er det samlede amerikanske aktiemarked faldet med næsten 18 pct. siden starten af året. På den anden side har nedgangen været blot 11 pct. målt i danske kroner.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.