Privatøkonomi

Boligkøbere forsøger at finde en smutvej til en lavere rente: »Det er noget, folk spørger om«

På papiret kan det virke attraktivt at overtage et lån med en meget lavere rente, end den man kan få i øjeblikket. Det er det bare ikke, lyder det fra realkreditinstitutter.

Artiklens øverste billede
De stigende renter har fået køberne til at spørge ind til muligheden for at overtage det eksisterende lån i boligen. Foto: Joachim Adrian

De stigende renter har fået potentielle købere til at afsøge nye muligheder for at komme ind på boligmarkedet med en lavere rente på deres boliglån.

Sådan lyder det fra landets største realkreditinstitut Nykredit, hvor man har oplevet, at der er begyndt at komme forespørgsler på, om det kunne være en mulighed at overtage det eksisterende lån i boligen. Et lån med en lavere rente end man kan få end med det nuværende renteniveau.

»Det er noget, folk spørger om. Det er også helt naturligt, for folk har hørt om det fra tidligere. Og når man skal låne til 4 pct., tænker folk, at det vil være en mulighed, hvis der er et lån med en lav rente i boligen,« siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

Man har i Nykredit ikke præcise tal på, hvor mange henvendelser, der er kommet. Men det er i et sådan antal, at det er blevet bemærket.

»Og vi har skullet forholde os til det i forhold til rådgivningen, så rådgiverne siger det samme,« forklarer Mira Lie Nielsen.

På overfladen kunne det ligne en god idé for køberne, men rådgivningen er klar. Det er som udgangspunkt ikke noget, man anbefaler at gøre.

»Der er det ved det, at sælger vil skulle stilles, som hvis vedkommende havde indfriet lånet. Så man skal betale for det til sælger,« siger Mira Lie Nielsen.

Papirfidusen forsvinder dermed, da det så i grove træk svarer til at optage et lån til kurs 70. Dermed får man et meget stort kurstab, som skal realiseres, hvis man f.eks. bliver skilt eller af en anden grund skal sælge eller indfri lånet tidligt.

»Det er derfor, at vi ikke anbefaler det, for man kan i yderste konsekvens ende med at have mere gæld, end boligen er værd. Og dermed kan man blive fanget i sin bolig,« siger Mira Lie Nielsen.

Det er ikke kun i Nykredit, at man peger på, at der ikke er nogen fidus i at overtage det eksisterende boliglån i forbindelse med en handel.

»Vi ser det stort set ikke. Man slipper for nogle gebyrer, men man skal kompensere køberen for det. Det kan ikke betale sig, og derfor er det noget, vi kun ser yderst sjældent« siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.