Privatøkonomi

Forgyldte boligejere kan bære store prisfald, men ikke denne gruppe

Specielt én gruppe boligejere vil være sårbare over for prisfald på boligmarkedet.

Artiklens øverste billede
Der har været rekordmange bolighandler de senere år. Mange af køberne vil være sårbare over for prisfald nu. Arkivfoto: Emil Agerskov

Mange boligejere er blevet så forgyldte, at de kan bære store prisfald, uden at det påvirker den daglige økonomi.

Det gælder især dem, der har ejet deres bolig i 10 år eller længere. Bor de i de dyreste områder, er tidshorisonten kortere. Til gengæld vil førstegangskøbere blive hårdt ramt.

Realkredit Danmark har netop beregnet, hvor forgældede boligejerne er. Tallene viser, at for første gang i mange år er den gennemsnitlige belåningsgrad nede under 50 pct. - præcist 49,2 pct.

Det betyder, at den gennemsnitlige gæld for hver mio. kr., en bolig er værd, er blot 492.000 kr.

»Den gennemsnitlige belåningsgrad er faldet markant over de senere år efter de store boligprisstigninger,« mener Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Udviklingen er i høj grad båret af, at boligejere modsat tiden før finanskrisen ikke i større omfang har lånt op i de stigende friværdier.

»Alene over de seneste to år er den gennemsnitlige belåningsgrad faldet med hele 10 pct.-point, mens den er faldet med mere end 15 pct.-point over de seneste fem år,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

At den gennemsnitlige gældsgrad er så lav, dækker over, at det danske boligmarked i den grad er blevet delt i to. De seneste år har rekordmange boliger skiftet hænder, og i langt de fleste tilfælde udløser et boligkøb fuld belåning helt op til 80 pct.

Denne type boligejere er ekstremt sårbare over for prisfald. Hvis boligen falder blot 5 pct. i værdi, vil deres belåningsgrad stige til 84 pct. Grænsen er 80.

De trækker altså gennemsnittet op, mens andre trækker det ned og har dermed en væsentlig lavere belåningsgrad end 50 pct.

Samlet set står boligejerne godt rustet til eventuelt uvejr, fordi de har historisk store friværdier, store pensionsopsparinger, og modsat tiden før finanskrisen har de ikke levet over evne, fremhæver Christian Hilligsøe Heinig.

Skulle priserne falde med eksempelvis 5 eller 10 pct. det næste års tid eller to, vil det ikke i sig selv være dramatisk.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom, Realkredit Danmark

»Endelig har vi oplevet betydelige prisstigninger over en ganske kort periode, og skulle priserne falde med eksempelvis 5 eller 10 pct. det næste års tid eller to, vil det ikke i sig selv være dramatisk, da mange mere vil opleve det som et mindre indhug i en ellers stor formuestigning,« siger cheføkonomen.

Selv om boligprisstigningerne var noget større i årene op til finanskrisen, nåede den gennemsnitlige belåningsgrad ”kun” ned på 56 pct., da den bundede i sommeren 2007.

Forskellen fra dengang til nu er i høj grad en markant forskel på låneappetitten i de stigende friværdier.

»Dengang oplevede vi tocifrede årlige vækstrater i udlånet. I de senere år har vi oplevet en moderat udlånsvækst på i omegnen af 2 til 4 pct. om året,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.