Privatøkonomi

Aktive investeringsfonde burde brillere, men dumper igen

Det er hverken lykkedes for de aktive aktiefonde at slå markedet eller de passive fonde i 2022, selvom kursudviklingen burde være et trumfkort for dem.

Artiklens øverste billede
»De aktivt forvaltede fonde har muligheden for at slå markedet, men sandsynligheden for at det sker over længere tid er meget lille,« siger Rune Wagenitz Sørensen, formueforvalter og medejer af Miranova. Foto: Stine Bidstrup

På trods af gunstige forhold har de aktivt forvaltede investeringsfonde i første halvår endnu engang haltet efter de aktieindeks, som de prøver at slå.

De sidste mange år har investeringsbranchen herhjemme og i resten af verden sagt, at det var svært for de aktive fonde at følge med, når alt bare steg. Værdien ved at betale for aktiv forvaltning ville vise sig i mere vanskelige markeder.

Sådan et har 2022 været indtil videre: Et halvår med faldende aktiekurser, hvor de aktive forvalteres adgang til at vælge særligt gode aktier ud burde give dem et merafkast både i forhold til indeks og til de passive fonde.

Sådan er det bare ikke gået. Ifølge investeringsselskabet Miranova er medianafkastet for de aktivt forvaltede globale aktiefonde i 1. halvår ca. 1 pct. efter de store globale aktieindeks.

»Sandsynligheden for at en aktiv investeringsfond på lang sigt slår sit benchmark er meget, meget lille. Det kan godt være, at banken fortæller dig, at man forsøger at slå benchmark, men al erfaring viser, at det kun sker af og til. Det skyldes bl.a., at de først skal dække de højere omkostninger,« siger Rune Wagenitz Sørensen.

Han er medejer af Miranova, der investerer i passive fonde for sine kunder.

Samtidig viser Nationalbankens opgørelse over afkastet til lønmodtagere og pensionister for globale aktier i aktiefonde, at de passive fonde frem til halvåret har klaret sig et nøk bedre end de aktive med et fald på 13,57 pct. mod de aktives 13,72 pct.

Det på trods af, at de passive fonde automatisk er faldet med det indeks, de følger.

En passiv global fond koster investorerne op til 0,5 pct. om året i omkostninger, mens de aktivt forvaltede fonde koster omkring 1,4 pct. i gennemsnit.

Sandsynligheden for at en aktiv investeringsfond på lang sigt slår sit benchmark er meget, meget lille.

Rune Wagenitz Sørensen, medejer af Miranova

Finanstilsynet har bedt investeringsforeningernes bestyrelser vurdere jævnligt, om de rent faktisk kan skaffe kunderne et merafkast med de dyrere aktive fonde. Det gør man også, pointerer investeringschef Kåre Valgreen fra brancheorganisationen Investering Danmark.

»Investeringsforeninger og pengeinstitutter vurderer løbende deres produktudbud på en række parametre – herunder afkast i forhold til risiko og omkostninger i relation til de forventede afkast. I processen vil de vurdere afkast i forhold til lignende produkter i markedet, men over længere perioder end et halvt år,« siger Kåre Valgreen.

Miranovas analyse viser et efterslæb for de aktive globale fonde på 1,7 pct. om året fra 2000-2021. Talrige internationale analyser viser også underperformance for de aktive fonde de seneste 10-15 år.

Danske Invest bekræfter, at et flertal af de aktive strategier ikke har slået benchmark efter omkostninger i 1. halvår.

Danske Invest siger i en kommentar, at man ikke har en holdning til, om den enkelte investor skal benytte fonde med aktive eller indeksbaserede strategier.

Investeringsforeningen tilbyder både aktive og passive fonde og er med 17 indeksfonde pt. den største udbyder herhjemme målt på formue under forvaltning.

Bankinvests direktør Lars Bo Bertram hæfter sig ved, at Bankinvests største aktive aktiefond – den 11 mia. kr. store Globale Aktier Bæredygtig Udvikling – ved halvåret lå foran sit benchmark.

»Vi har den holdning, at vi skal have både aktive og passive løsninger på hylderne, så kunderne har begge muligheder. Derfor har vi både en aktiv og en passiv global fond, og det samme på danske aktier,« siger Lars Bo Bertram.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.