Privatøkonomi

Efter en måneds aktiefest: Forvalter skruer sin risiko ned til det laveste niveau i 10 år

Aktiemarkedet er den seneste tid braget op, men hos Formuepleje, der er Danmarks største bankuafhængige kapitalforvalter, har investeringsdirektør Henrik Franck brugt kursridtet til at sælge aktier, da »der er risiko for signifikante kursfald« inden for den nærmeste fremtid.

Artiklens øverste billede
Henrik Franck er investeringsdirektør i Formuepleje. Foto: Formuepleje / PR

Humøret er den seneste måned steget mærkbart på aktiemarkedet. Det toneangivende S&P 500-indeks er braget i vejret med en stigning på 17 pct. siden seneste bund, mens det danske C25-indeks er steget 14 pct.

Kombinationen af kraftige rentefald og tegn på, at inflationen måske har nået sin top i USA, har bidraget til, at aktiemarkedet er blevet kastet ind i den bedste stime i årevis. Men det er ikke alle, som er taget på indkøb.

For alt imens investorerne i disse dage ser ud til at rive aktier til sig, har Henrik Franck, der er investeringsdirektør i Formuepleje, afholdt sig fra at deltage i kursfesten. Han har i stedet brugt lejligheden til at luge ud i porteføljen og skrue aktieandelen ned til det laveste niveau i over 10 år.

»Aktiemarkedet har været drevet af faldende markedsrenter, men vi tror, at situationen ændrer sig, efterhånden som væksten og virksomhedernes indtjening begynder at vise svaghedstegn resten af året,« bemærker han.

Frygten for en recession har siden årsskiftet bidraget til, at aktiemarkedet er braget ned i et ”bear-marked”, som er betegnelsen for et fald på mere end 20 pct. siden kursrekorden. For en stund var verdensindekset MSCI ACWI nede med 23 pct. i år, men tabet er siden da blevet barberet ned.

Forhåbningen er i disse dage, at aftagende vækst og inflation vil føre til, at den amerikanske centralbank (Fed) og Den Europæiske Centralbank (ECB) vil føre en mindre aggressiv pengepolitik og holde igen med at hæve de ledende renter og i stedet sænke dem igen allerede næste år.

På det område er Henrik Franck enig med markederne. Han regner også med, at USA og Europa træder ind i en recession inden for 12 måneder.

Men ifølge investeringsdirektøren har investorerne haft for travlt med at fejre rentefaldene i stedet for at overveje konsekvenserne af en recession.

»Vi forventer se konturerne af det, som kendetegner en recession, inden for et års tid, hvor bnp-væksten og virksomhedernes indtjening vil falde, mens arbejdsløsheden og antallet af konkurser øges. På det tidspunkt vil en recession nok veje tungere end rentefaldene,« fastslår Henrik Franck.

Nye inflationstal fra USA viste i sidste uge, at den amerikanske inflation aftog i juli og lød på 8,5 pct. målt på årsbasis mod 9,1 pct. måneden før. Det var mindre, end økonomerne forventede ifølge data fra Bloomberg.

Mens det kan indikere, at Fed og de andre centralbanker måske vil skrue ned for de pengepolitiske stramninger, er Henrik Franck ikke overbevist om, at det ender med at blive tilfældet. Han mener, at der skal mere til.

Vi mener ikke, at der bliver tale om et katastrofalt økonomisk scenarie for aktiemarkedet. Men når vi har sænket vores aktieandel, er det fordi, vi tror, at der er risiko for signifikante kursfald.

Henrik Franck, investeringsdirektør i Formuepleje

»Vi skal huske, at arbejdsmarkedet stadig er ekstremt stramt i USA. Lige nu er der 10 mio. jobs, der mangler at blive besat. Arbejdsløsheden skal stige støt, før Fed tænker på at lette foden fra rentebremsen, og det vil sandsynligvis først ske i forbindelse med en ægte recession,« siger han.

Fed har siden marts hævet sin rente med i alt 2,25 procentpoint, mens ECB i juli løftede sin rente med 0,50 procentpoint for første gang 11 år.

For nylig viste foreløbige tal fra Bureau of Economic Analysis, at USA’s økonomi gik i bakgear i andet kvartal, hvilket betød, at den trådte ind i en ”teknisk recession”, da det var andet kvartal i streg med minusvækst.

Men reelt set er der først tale om en officiel recession, når økonomerne fra den uafhængige organisation National Bureau of Economic Research (NBER) er enige om det. Betingelsen er ifølge NBER, at indkomsterne, beskæftigelsen, industriproduktionen, detailsalget og BNP falder skarpt.

»Vi mener ikke, at der bliver tale om et katastrofalt økonomisk scenarie for aktiemarkedet. Men når vi har sænket vores aktieandel, er det fordi, vi tror, at der er risiko for signifikante kursfald,« siger Henrik Franck.

Formueplejes investeringsdirektør har i stedet rettet øjnene mod andre dele af markederne i jagten på afkast. Henrik Franck har især kastet sin kærlighed efter en type obligationer - de danske realkreditobligationer.

Hos Artha Kapitalforvaltning har adm. direktør Brian Kudsk også haft et godt øje til de mere risikable realkreditobligationer og fastholdt en lille undervægt i aktier, som kapitalforvalteren har haft siden starten af året.

»Vi har øget renterisikoen i stedet for aktierne, da vi tror, at en recession vil ramme aktiemarkedet hårdere, og man får mere værdi for pengene på rentemarkedet,« siger han og påpeger, at en 30-årig realkreditobligation på sit laveste gav 0,5 pct. i rente, men den tidligere i år rundede 4,5 pct.

Brian Kudsk mener ikke, at renterne skal længere ned fra de nuværende niveauer, da centralbankerne vil være tvunget til at hæve deres ledende renter for at få inflationen ned i omegnen af deres målsætning på 2 pct.

Brian Kudsk, adm. direktør i Artha Kapitalforvaltning. Foto: Artha / PR

På aktiesiden har Artha Kapitalforvaltning i stedet søgt mod de mindre risikable dele af markedet. Mere bestemt aktier i kvalitetsselskaber, der har en høj og stabil indtjeningsvækst - også i økonomisk usikre tider.

»Vi har trimmet porteføljen og solgt nogle af de dyreste aktier fra. Vi er blevet ekstra kedelige på den konto, da vi er overbeviste om, at vi får nogle ordentlige udsving i den nærmeste fremtid,« siger Brian Kudsk.

Blackrock, der er verdens største kapitalforvalter, har også skruet ned for sin risiko og bl.a. set mod virksomhedsobligationer og defensive aktier.

»Vi mener, at markedet fejlagtigt har prissat en drejning fra den amerikanske centralbank, som ikke kommer helt endnu, da Fed er fast besluttet på at opfylde sit mandat om prisstabilitet,« skriver Gargi Chaudhuri, der er chef for iShares investeringsstrategi i Blackrock, i en nylig kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.