Høje elpriser får pengene til at rulle hurtigere ind hos pensionsselskaber
Flere store pensionsselskaber får en merindtægt, fordi inflation og elpriser er eksploderet over hele Europa.
Elselskaberne tjener styrtende med penge på grund af de historisk høje elpriser, men det drypper også på de store danske pensionsselskaber. De har gennem de sidste 10 år skudt et stort milliardbeløb i grøn energi - ikke mindst i de store vindmølleparker. Merindtægten kan være tiltrængt efter et år med store tab på aktier og obligationer.
Pensiondanmark, PKA og PFA Pension har været særlig glade for grøn energi som alternative investeringer. Både i Europa, hvor energi og elpriserne er eksploderet som følge af krigen i Ukraine og sommerens tørke, og i USA, hvor priserne stiger noget langsommere.
De tre fortæller alle, at de eksploderende elpriser øger deres indtjening i år.
Pensionsopsparerne skal dog ikke glæde sig for hurtigt, for de fleste projekter er med fastprisaftaler. En del af disse bliver dog inflationsregulerede. Og det har stor betydning med en inflation i eurozonen på pt. 9,1 pct. på årsbasis.
»Formålet med at investere i eksempelvis vindmøller er et solidt cashflow på grund af fastprisaftalerne. Men nogle af vore projekter er så gamle, at de følger markedsprisen. Og dertil kommer et britisk projekt, hvor afregningspriserne er inflationsreguleret. Det kan let ende med at give en merindtjening i år på et tocifret millionbeløb,« siger investeringsdirektør Michael Nellemann, PKA.
PKA har 20-25 mia. kr. i infrastruktur, og energiinvesteringer fylder godt. Blandt dem er tre-fire vindmølleprojekter, der er på vej i markedspris. Fastprisaftalen i den store investering i 20 pct. af havmølleparken Anton ved Anholt udløber om halvandet år.
Michael Nellemann pointerer, at merindtægten på ingen måde er nok til for alvor at pynte på årets tab på aktier og obligationer. Ligesom han påpeger, at merindtægten formentlig vil være kortvarig.
De stigende elpriser har i nogen grad en positiv effekt på indtjeningen.
Pensiondanmark har 25 mia. kr. i infrastruktur, og her udgør den alternative energi som vind og sol ikke en uvæsentlig del.
»De stigende elpriser har i nogen grad en positiv effekt på indtjeningen, men da der som regel er fastprisaftaler i den første del af parkernes levetid, er effekten begrænset,« siger Rune Gade Holm, som er Head of Private Markets i Pensiondanmark.
PFA Pension har investeret ca. 9 mia. kr. i grøn energi indenfor alternative investeringer bl.a. i nogle af verdens største havvindmølleparker Walney Extension og Hornsea 1.
»Havvindmølleparkerne sælger strøm under lange og attraktive inflationsregulerede subsidieordninger eller strømsalgsaftaler, hvilket reducerer eksponering til kortsigtede udsving i elprisen. Stigende inflation bidrager derfor positivt til afkastet i år. Det kan delvist og indirekte henføres til udviklingen i energimarkedet,« siger Peter Tind Larsen.
Den gennemsnitlige engrospris for el herhjemme var i august på 3,37 kr. pr. mwh. Det er 444 pct. mere end samme måned i 2021.